Tulcea: Scoicile din Deltă, o resursă naturală importantă neexploatată

Delta Dunării poate deveni unul dintre furnizorii principali de materie primă pentru bucătăriile restaurantelor de lux din România şi din străinătate, datorită vongolelor, scoici de dimensiuni mici, care ar putea fi exploatate din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), în urma unui proiect cu fonduri europene derulat de Asociaţia Ro-Pescador, scrie Agerpres.

Vongolele sunt scoicile mici care s-au găsit dintotdeauna în Marea Neagră, dar care nu fac parte din tradiţia gastronomică a populaţiei, astfel încât nu există un termen popular pentru acest tip de scoici.

Asociaţia Ro-Pescador şi-a propus să exploateze această resursă naturală, iar în urma unui proiect european, România a primit dreptul de a captura, în acest an, 1.000 de tone de vongole din Marea Neagră, cotă care nu a putut fi însă îndeplinită, din cauza unor lacune din legislaţia românească, potrivit preşedintelui asociaţiei, Dan Buhai.

"Pentru recoltarea vongolelor în Marea Neagră, în afara perimetrului RBDD, Uniunea Europeană ne-a dat voie să capturăm 1.000 de tone de vongole în acest an, dar un alt regulament european spune că nu poţi captura aceste scoici în ape neclasificate. Avem o unealtă de recoltare al cărei impact a fost verificat printr-un studiu al Institutului de Cercetări din Constanţa, iar rezultatele au fost extrem de încurajatoare. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară trebuie să clasifice însă apele din Marea Neagră, dar până acum acest lucru nu s-a întâmplat. Sperăm ca situaţia să se rezolve", a declarat, pentru AGERPRES, Buhai.

Referindu-se la proiectul similar care se va derula în apele Mării Negre din perimetrul RBDD, el a menţionat că proiectul are drept obiectiv oferirea unei alternative populaţiei din zona costieră, populaţie ale cărei venituri sunt tot mai mici din cauza resursei piscicole în scădere.

"În prezent, pe teritoriul RBDD, aceste scoici nu se recoltează, nu există unelte aprobate pentru utilizare, nu există un ghid de bune practice şi noi tocmai asta urmărim prin acest proiect, să identificăm speciile cu perspectivă bună pe piaţă, să identificăm zonele, stocurile exploatabile în mod sustenabil, şi să transferăm acest know-how comunităţilor de pescari din localităţile din zona de coastă a Rezervaţiei, Sulina, Sfântu Gheorghe, Sarichioi, Jurilovca", a mai spus preşedintele Asociaţiei Ro-Pescador.

Proiectul din perimetrul RBDD, al cărui contract de finanţare a fost semnat luna trecută, are un buget total de 600.000 de euro, o perioadă de derulare de 24 de luni şi şi-a propus să îmbunătăţească legislaţia românească în domeniul recoltării vongolelor.

"Proiectul are ca obiectiv principal emiterea a două documente, respectiv studiul de specialitate pe baza căruia sperăm să aducem îmbunătăţiri în legislaţia naţională pe zona de exploatare marină a scoicilor şi, totodată, reglementarea prin recunoaştere a unor echipamente de colectare. Astăzi, în legislaţia naţională, nu există acest tip de echipament certificat ca echipament de pescuit", a declarat consultantul din cadrul proiectului, Felix Căprariu.

Potrivit proiectului, activitatea de recoltare a vongolelor în perimetrul RBDD este programată să înceapă în luna martie a anului viitor, atunci când va debuta şi testarea a 10 tipuri de echipamente de pescuit noi pentru Rezervaţie, echipamente care urmează să fie închiriate de la societăţi care recoltează vongole de 30 de ani în alte state europene.

De asemenea, reglementările legislative privind capturarea scoicilor în perimetrul RBDD ar putea să fie adoptate în 2022.

Preşedintele asociaţiei Ro-Pescador a mai spus că scoicile pot deveni o sursă de venit importantă pentru comunităţile de pescari, care se plâng din cauză că peştele cu valoare de piaţă foarte mică predomină în capturile lor.

"Toate scoicile care se consumă în România sunt din import. Există cerere. În România, acum 10 ani nu se consumau rapane, iar ele nu existau în meniul niciunui restaurant. Abia acum cinci ani au apărut midiile în restaurante. Vorbim de schimbarea gusturilor populaţiei într-un ritm accelerat în ultima vreme, datorită globalizării. În plus, aceste scoici sunt o sursă excepţională de proteine", a afirmat preşedintele Asociaţiei Ro-Pescador.

La rândul lui, guvernatorul RBDD, Cătălin Ţibuleac, şi-a exprimat susţinerea condiţionată faţă de proiectul de exploatare a vongolelor în perimetrul Rezervaţiei.

"Orice sursă de venit legală pentru populaţia Deltei Dunării este bine-venită. Dacă ne referim însă la proiectul privind recoltarea vongolelor în Deltă, trebuie spus că nu putem aduce în izobata de 20 de metri traulere sau alte metode pescuit care să distrugă ecosistemul. Când discutăm de exploatarea unei resurse naturale, va exista mereu un pericol de afectare a biodiversităţii, iar studiile trebuie să spună cu ce pot să exploatez resursa pentru ca afectarea biodiversităţii să nu existe sau să existe într-un procent foarte mic", a afirmat Ţibuleac.

El a mai spus că Administraţia RBDD a primit solicitări din partea unei societăţi pentru emiterea unui acord în vederea recoltării cu scafandri a rapanelor din Rezervaţie.

"Recoltarea manuală, neintruzivă, e mai puţin eficientă decât recoltarea industrială, cu traulere. Şi în cazul recoltării cu scafandri este nevoie de aviz din partea Administraţiei RBDD, dar şi de studii pentru a se menţiona cât de mult se intervine asupra biodiversităţii. Susţin dezvoltarea socio-economică în măsura în care reuşim să păstrăm echilibrul dintre biodiversitate şi dezvoltare socială", a mai spus guvernatorul Deltei.

Asociaţia Ro-Pescador a fost înfiinţată în anul 2004, a căpătat recunoaştere europeană în 2010 şi numără opt nave de pescuit şi circa 70 de membri, potrivit preşedintelui Buhai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel