Timbrul de mediu - de când se aplică și cine este scutit de la plată

timbru
timbru

Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, a declarat într-un interviu, pentru Gândul, că românii vor putea plăti timbrul de mediu, după noua formulă, la sfârșitul lunii martie. Însă există și soferi norocoși, care vor fi scutiți de timbrul de mediu. Ministrul Mediului a mai spus că va prezenta, miercuri, în ședința de Guvern, noua formulă de calcul pentru taxa de timbru, care va cuprinde, pe lângă calculul emisiilor de dioxid de carbon, și diferențierea la plată dintre mașinile pe benzină și cele pe motorină. 

Ministrul Mediului, Rovana Plum a spus, potrivit sursei citate, că "Legea spunea aşa: toate persoanele fizice sau juridice care achiziţionează maşini rulate de pe piaţa UE plătesc taxă auto. Toate persoanele care cumpără maşini de pe piaţa internă nu plătesc taxa auto". Ea a adăugat că "Aici a apărut încălcarea articolului 110 privind discriminarea din tratatul de funcţionare al UE, cu toate interpretările jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie în ceea ce priveşte cele două cazuri Tatu şi Nisipeanu". Astfel, Rovana Plumb concluzionează că, prin taxa de timbru, problema este rezolvată, pentru că "va exista acelaşi regim juridic atât pentru maşinile achiziţionate în România, cât şi pentru cele cumpărate dintr-un alt stat membru. Indiferent cum le-au achiziţionat, şoferii plătesc la tranzacţionare acest timbru de mediu, care nu face diferenţierea că maşina este adusă din afară sau este cumpărată de pe piaţa muncii."

Potrivit ministrului Mediului, timbrul de mediu va putea fi plătit la sfârșitul lunii martie. "Până atunci, avem în vigoare Legea nr 9/2012 după care se plăteşte taxa auto", a adăugat Rovana Plumb. 

Rovana Plumb amintește că unii șoferi sunt scutiți de timbrul de mediu. "Tot ceea ce înseamnă Euro 6, maşinile electrice şi maşinile hibrid nu vor plăti timbrul de mediu", a spus ea. A adăugat că taxa pentru Euro 5 va rămâne asemănătoare cu taxa actuală, în timp ce pentru Euro 3 și Euro 4, timbrul de mediu va avea valoare mai mare cu 10-15% fața de nivelul taxei actuale.

În ceea ce privește diferențierea în funcție de carburant, ministrul Rovana Plumb subliniază că în cazul mașinilor diesel timbrul de mediu va fi mai scump, pentru că pe lângă dioxid de carbon, apr într-un cantum mult mai mare emisii de alte noxe.

Citește și Valoarea timbrului de mediu, mai mare pentru autoturismele pe motorină

Banii obținuți prin noua taxă vor ajunge la Administraţia Fondului de Mediu, care finanţează diversele programe din domeniul mediului, precum Rabla sau Casa Verde. Astfel, programul Rabla se va schimba și el. "Luăm în calcul ca voucher-ul primit pentru casarea maşinii să ajungă direct la cetăţean şi să fie majorat. La cât va ajunge valoarea unui voucher e greu de spus, că va fi 1.500 euro - 2.000 euro e greu de spus, trebuie să facem nişte analize temeinice. Va fi un concept eco, care înlocuieşte programul Rabla şi care vizează maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2", a spus ministrul Mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel