Terapia prin compasiune, cea mai nouă tehnică de reglare a emoţiilor. Cum ne poate scăpa de ruşine, vinovăţie şi autocritică

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Terapia centrată pe compasiune e cea mai recentă tehnică omologată de reglare a emoţiilor. Principiile acestei forme de îngrijire a psihicului au legătură cu terapia cognitiv-comportamentală, psihologia socială, neuroștiința și filosofia budistă.

Autocritica și rușinea, resimțite în exces, sunt doi adversari ai stării de spirit pozitive care te pot urmări ani la rând. Anxietatea și depresia sunt alte tulburări care îți pot scădea îngrijorător calitatea vieții. Terapia centrată pe compasiune poate fi o soluție pentru aceste probleme, deoarece te învață să fii mai puțin dură și cu tine, dar și cu cei din jur, ni se arată şi în psychology.org.

Cum funcţionează

Psihologul britanic Paul Gilbert, care a dezvoltat acest tip de tratament, spune că oamenii au trei sisteme emoționale: un sistem de amenințare și autoprotecție, un sistem de motivație și entuziasm și un sistem de calmare și siguranță socială și că dezechilibrele dintre acestea trei pot duce la boli mintale sau procese de gândire și comportamente dezadaptative. Este posibil ca oamenii extrem de autocritici și cărora li se face rușine cu ușurință să nu fi avut suficientă stimulare a sistemului lor de calmare și siguranță socială în copilărie și să fi avut, în schimb, parte de prea multă stimulare a sistemului lor de amenințare și autoprotecție, spune acesta în lucrarea sa. Prin urmare, aceste persoane tind să fie foarte sensibile la critici sau la respingeri, fie ele reale sau doar percepute, și să interiorizeze dezaprobarea. În plus, acestor oameni le este foarte greu să fie buni cu ei înșiși și, de asemenea, le este greu să perceapă bunătatea venită spre ei din partea celorlalți.

Aşadar, terapia centrată pe compasiune poate fi un instrument adecvat care să contribuie la îndreptarea acestui dezechilibru în sistemele de reglare a emoțiilor, prin recunoașterea gândurilor negative și corectarea percepțiilor greșite. Persoanele interesate să încerce acest gen de terapie pot cere sprijinul unui psihoterapeut.

Pe cine poate ajuta

Terapia centrată pe compasiune poate ajuta la gestionarea multor probleme emoționale pe termen lung legate de rușinea persistentă, critica de sine exagerată și incapacitatea de a te privi pe tine însăți cu amabilitate și compasiune. Concret, acest tratament la nivelul psihicului poate fi de folos persoanelor cu tulburări de anxietate, de dispoziție și de personalitate, dar și celor care se luptă cu tulburări de alimentație, furie nestăpânită, o imagine negativă asupra propriului corp sau cu dificultăți de relaționare. Se poate dovedi util atât în cazul copiilor și adolescenților, cât și al adulților și poate fi practicat în sesiuni individuale sau de grup.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel