Guvernul a modificat și completat, miercuri, prin ordonanță de urgență, Codul penal și Codul de procedură penală, decizie criticată aspru de către președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care atrage atenția că "nu trebuia procedat în acest fel dacă vrem să respectăm democrația din România".
"Astăzi, Guvernul a adoptat prin OUG o serie de modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală. Întrebarea pe care o pun: de ce a fost acest atac extrem de puternic anul trecut asupra Parlamentului când a încercat să facă aceste modificări pentru a aduce în acord Codul penal și Codul de procedură penală cu deciziile CCR. Nu e normal ca aceste modificări să fie făcute scoțând Parlamentul din circuit, singura instituție democratică în orice țară", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, prin telefon la Antena 3, în emisiunea "100 de minute".
"Nu știu dacă Parlamentul nu a avut curajul, dar anul trecut am asistat la un cor de voci ale așa-zișilor apărători ai statului de drept care au dorit să facă un singur lucru, să impiedice Parlamentului dreptul de a modifica Codul penal și Codul de procedură penală, pe care Guvernul le-a modificat într-o zi prin OUG fără niciun fel de dezbatere. Dacă acesta credeți că este modelul democratic pe care trebuie să-l urmăm și acesta este statul de drept, vă spun că, cel puțin din punctul meu de vedere, suntem într-o gravă eroare care o să ne coste în perioada care urmează. Probabil ne vom trezi numai în momentul în care vom primi semnale de la țările UE: "Alo, România, vedeți că ați deraiat, dar rău de tot!", a adăugat președintele Senatului.
Citește și: Guvernul a modificat Codul penal și Codul de procedură penală
Întrebat cum va reacționa Parlamentul față de această OUG, Călin Popescu Tăriceanu a precizat: "Până la urmă, legal, OUG ajunge în dezbaterea Parlamentului. Problema este că printr-o OUG, din momentul publicării ei, ea își produce efecte. Dacă Parlamentul consideră că anumite prevederi care au fost introduse în OUG trebuiesc modificate, atunci o să vorbim imediat de instabilitate legislativă și de toate consecințele care decurg de aici. Nu trebuia procedat în acest fel dacă vrem să respectăm democrația din România. Dacă vrem să facem democrație originală, atunci modificăm aceste lucruri prin OUG și dăm înainte cu flașneta cu statul de drept", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu