Tactica folosită de Rusia pentru a insufla frică. ”Putin recurge la măsuri disperate”

Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels

Jurnalişti ucraineni, mai mulți oficiali, activişti pentru drepturile omului şi chiar civili care se pronunţă împotriva invaziei ţării lor sunt reţinuţi în mod arbitrar de forţele ruse. Tactica este folosită pentru a insufla frică în comunitățile locale, spun unii, prin detenții forțate care durează de la o zi, până la două săptămâni.

A fost o dimineață rece ca gheața pe 23 martie, când forțele ruse au bătut la ușa Svetlanei Zalizetskaia din Melitopol, în sud-estul Ucrainei. În speranța că o vor găsi înăuntru, s-au întâlnit față în față cu părinții ei în vârstă. „Nu eram acasă atunci”, a spus ea pentru France 24. Cei trei bărbați înarmați au percheziționat locul, răsturnând casa „cu susul în jos”, și l-au dus pe tatăl ei, în vârstă de 75 de ani, într-o locație necunoscută.

Zalizetskaia, directorul ziarului local Holovna Gazeta Melitopolya și al site-ului de știri RIA-Melitopol, a fugit din oraș cu câteva zile mai devreme. „Am fost intimidată de Galina Danilchenko”, a spus ea, referindu-se la primarul interimar pro-rus care l-a înlocuit pe Ivan Fedorov, care a fost el însuși răpit pe 11 martie și eliberat în cele din urmă, în schimbul a nouă recruți ruși.

„[Danilchenko] mi-a cerut să fac propagandă pentru Rusia și să încep să raportez în sprijinul ocupației. Ea a încercat să mă convingă promițând o carieră grozavă la Moscova”, a spus Zalizetskaia, care a refuzat propunerea și și-a împachetat lucrurile pentru a părăsi orașul de teamă represaliilor. Câteva zile mai târziu, a primit un apel și a constatat că tatăl ei fusese luat ostatic.

„Cererea lor era clară: el va fi returnat dacă mă predau.” Dar Zalizetskaia a refuzat încă o dată propunerea Rusiei, „astfel au cerut să închid (n.r. publicația) RIA-Melitopol”.

Administrarea site-ului a fost transferată către terți din spațiul controlat de Ucraina

Pe 25 martie, la două zile după răpirea tatălui ei, Zalizetskaia a postat pe Facebook anunțând transferul site-ului său de știri către terți din spațiul controlat de Ucraina, care, potrivit acesteia, „oferă informații obiective”. Ea încă împărtășește articole de la RIA-Melitopol pe pagina sa de Facebook și a spus că nu și-a dat personal acordul pentru cooperare dincolo de declarație.

Tatăl ei a fost eliberat mai târziu în acea zi, relativ nevătămat, dar lipsit de medicamentele de care avea nevoie și zguduit psihic de răpirea sa. Deși Zalizetskaia a fost uşurată, furia pe care o simte este palpabilă. „Consider astfel de acțiuni ale forțelor de ocupație drept terorism”, a spus ea, adăugând că este hotărâtă să continue să lucreze ca jurnalist pentru a documenta ororile cu care se confruntă ucrainenii în teritoriile ocupate de Rusia.

Nu a fost prima dată când un jurnalist sau o rudă a acestuia au fost reținuți de forțele ruse în Ucraina. Misiunea de monitorizare a ONU la fața locului, care documentează răpiri, a constatat că 21 de jurnaliști și activiști ai societății civile au fost arestați de când Rusia și-a început invazia pe 24 februarie. Membrii familiei sunt adesea ținuți în întuneric, fără orice idee despre ce li se întâmplă. Dintre cei 21 capturați, doar nouă au fost „eliberați”, potrivit ONU.

„Reporteri fără frontiere”, o organizație internațională nonprofit, a publicat, de asemenea, o mână de relatări alarmante cu privire la detenția, tortura, intimidarea și amenințările cu care se confruntă lucrătorii media din Ucraina.

Inclusiv șefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, acuză Rusia că răpeşte politicieni, jurnalişti şi nu numai din Ucraina, pe fondul eşecului invaziei militare. 

Truss a spus că Vladimir Putin recurge la „măsuri disperate" în contextul în care analiştii militari britanici consideră că invazia rusă a suferit din cauza lipsei de impuls, a logisticii slabe şi a moralului scăzut: „Putin continuă să folosească tactici detestabile împotriva poporului ucrainean, inclusiv răpirea unor civili nevinovaţi. Nu îşi atinge obiectivele şi recurge la măsuri disperate... Putin neapărat eşuează în Ucraina".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel