Fosta şefă de cabinet a lui Emil Boc, avocata Ștefania Ferencz, a fost numită în Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, deşi este lipsită de expertiză economică. CNVM trebuie să supravegheze o piaţă de 30 de miliarde de euro, însă mai mulţi membri ai Comisiei nu au studii economice, fiind numiţi de către Parlament pe criterii exclusiv politice.
Numele candidaţilor pentru funcţiile de conducere de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, de la Asigurări şi de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private au venit în plicuri închise, direct de la centrul partidelor politice, scriu jurnaliştii de la zf.ro.
Parlamentarii au validat săptămâna aceasta noi membri în conducerea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care supraveghează Bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 22 de miliarde de euro, şi modul în care sunt administrate activele de circa 7 mld. euro ale Fondului Proprietatea, SIF-urilor şi fondurilor de investiţii, însă niciunul dintre noii membri nu are experienţă pe piaţa de capital care să-l recomande pentru o asemenea poziţie.
Potrivit sursei citate, plicul cu recomandările de partid şi nu experienţa profesională a contat pentru parlamentari când au ales noile conduceri ale CNVM. Astfel, Ştefania Ferencz, de profesie avocat şi fără niciun fel de experienţă pe bursă, a ajuns să supravegheze piaţa de capital, singurul lucru care o recomandă fiind că a fost şefa de cabinet a fostului prim-ministru Emil Boc, în timp ce Carmen Negoiţă (tot avocat), fosta soţie a primarului Sectorului 3, Liviu Negoiţă, a fost numită în funcţia de preşedinte al comisiei. Carmen Negoiţă a ajuns membră a CNVM în urmă cu cinci ani la fel, fără a avea experienţă în domeniu, şi o înlocuieşte acum pe Gabriela Anghelache, şefa catedrei de monedă şi profesor de pieţe de capital la Academia de Studii Economice.
Aceste posturi sunt plătite cu salarii care pot depăşi şi 10.000 de euro pe lună, iar Parlamentul i-a validat deşi legea spune clar că doar persoane cu experienţă pot fi numite în astfel de funcţii. Mai mult, selecţia candidaţilor trebuie să se facă dintr-o listă ce conţine un număr mai mare de candidaţi decât numărul membrilor ce urmează a fi aleşi. Nu s-a întâmplat însă acest lucru.
Ştefania Ferencz a fost, din 2004, director general al Directiei Patrimoniului municipiului si evidenta populatiei din cadrul Primariei Cluj-Napoca. A fost considerata “mana dreapta” a primarului Emil Boc. Ștefania Ferencz s-a plasat tot timpul într-o discreție bine întreținută în umbra maestrului său. A avut parte de o presă favorabilă la Cluj, fiind și un foarte bun om de PR al lui Emil Boc. A lucrat cu Emil Boc din 2001.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu