Soluţii după explozia preţurilor la energie. Câciu, intervenţie în dezbaterea Ioanei Constantin: Ni se prezintă pansamente, dar problema nu este rezolvată

Foto: Rodolfo Clix - Pexels
Foto: Rodolfo Clix - Pexels

Ioana Constantin (PMP) a organizat, joi seara, o dezbatere online pe cea mai fierbinte temă a momentului care afectează întreaga populaţie: creşterea preţurilor la energie şi efectele pe care acest trend le are asupra economiei dar şi asupra bugetului fiecărei familii. 

"Prețurile crescute la energie și gaze au produs scumpiri în lanț, cetățeni și firme deopotrivă au fost prinse în caruselul scumpirilor. Care sunt cauzele, dar mai ales care sunt soluțiile pe care guvernanții le-ar putea lua? Cum arată azi sectorul energetic din România și cum ne va afecta politica europeană în acest domeniu? Ce fac alte state pentru a-și proteja cetățenii și pentru a-și menține firmele în viață și competitive?", sunt câteva dintre întrebările pe care le-a lansat Ioana Constantin în cadrul dezbaterii. 

Iată ce a spus unul dintre invitaţii săi, economistul Adrian Câciu, despre această situaţie şi soluţiile pe care le caută guvernanţii pentru ca populaţia să suporte mai uşor scumpirile de gaze şi energie electrică. 

"Noi suntem în aceeaşi situaţie ca şi acum doi sau trei ani. Suntem în situaţia în care nu avem o putere de cumpărare bine consolidată la populaţie şi de aceea avem aceste - ca să spun aşa - reclamaţii din partea oamenilor că facturile vor fi mai greu de susţinut. Guvernul, în loc să se ducă în zona de investiţii, să pună, de exemplu, dividendele companiei Hidroelectrica să producă, vine cu un concurs de soluţii care vin ca nişte pansamente, dar nu sunt soluţii structurale. Nu rezolvăm problema. Că plafonăm, compensăm sau dăm subvenţii către consumatorul vulnerabil sunt soluţii temporare, nu rezolvă problema structurală din piaţa de energie.

Prima problemă structurală este aceea că nu avem oferte. Pe de altă parte, am făcut şi greşeli de interconectare a unor pieţe în condiţiile în care nu era cazul să facem lucrul acesta. (...) Noi avem de găsit, în momentul de faţă, o soluţie temporară, astfel încât efectul asupra economiei şi a populaţiei să fie cât mai puţin. Plafonarea poate fi o soluţie numai dacă este însoţită de investiţii, adică nu faci plafonare şi apoi stai cu mâinile în sân, ci doar dacă ai un plan stategic de investiţii care peste şase luni să arate o altă piaţă, o diversificare a ofertei. Altfel nu îşi are sensul niciun fel de soluţie pentru că nu va rezolva nicio problemă", a explicat Adrian Câciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel