Adrian Năstase intră iar la închisoare: 4 ani cu executare în dosarul Zambaccian. Dana Năstase, condamnată la 3 ani cu suspendare

adrian nastase zambaccian
adrian nastase zambaccian

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și 5 ani interzicerea unor drepturi, în dosarul "Zambaccian". Magistrații l-au condamnat la 3 ani și pentru infracțiunea de șantaj, urmând ca fostul șef al Guvernului să execute pedeapsa cea mai grea, anume de 4 ani. Dana Năstase a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită și are o perioadă de încercare de 8 ani. Justiția a mai decis confiscarea de la soții Năstase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu, fostul director al Inspectoratului de Stat în Construcții, sumele de 80.489 dolari si 5.000 euro, echivalentul in lei.

[caption id="attachment_407259" align="alignleft" width="640"] Fotografie postată pe Facebook de Andrei Năstase, fiul fostului premier, la scurt timp după anunțarea sentinței[/caption]

Pentru că are peste 60 de ani, Adrian Năstase va executa două treimi din pedeapsă, din care se scad și cele 8 luni petrecute după gratii în dosarul "Trofeul Calității".

Pe 30 martie, Adrian Năstase a fost achitat în acest dosar pentru luare de mită, dar condamnat la 3 ani cu suspendare pentru șantaj. Soția sa, Dana a fost achitată pentru complicitate la luare de mită și șantaj, dar a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru ”participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”. Acuzarea a făcut recurs la aceste decizii.

Unul dintre apărătorii lui Adrian Năstase, avocatul Ion Cazacu, a declarat, pentru Antena 3, imediat după anunțarea sentinței definitive, că fostul premier ar fi trebuit judecat de un alt complet. El a explicat că trei dintre magistrații care l-au judecat pe Năstase în dosarul "Zambaccian" l-au închis pe fostul premier în dosarul "Trofeul Calității", când l-au catalogat pe fostul lider PSD drept "un simbol al corupției" politicii românești.

Ultimul termen al dosarului a fost pe 19 decembrie, atunci când avocații și inculpații și-au ținut pledoariile finale, iar completul de cinci judecători al ÎCCJ a amânat sentința finală pentru 6 ianuarie.

Cei patru avocați ai familiei Năstase au arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum și probe și documente fără relevanță juridică, mărturii contradictorii și acuzații ce nu există în materialitatea lor. Apărătorii au cerut achitarea sau, în cel mai rău caz, menținerea deciziei date de prima instanță și respingerea recursului DNA.

Adrian Năstase declara la sfârșitul anului trecut, după ce instanța a rămas în pronunțare, că nu l-ar șoca decât o pedeapsă cu spânzurătoarea. El s-a declarat pregătit psihic pentru achitare, precizând că este victima regimului politic instalat după alegerile prezidențiale din 2004, câștigate de Traian Băsescu.

Completul de cinci judecători a început luni, 3 iunie, judecarea recursului inițiat de acuzare în dosarul "Zambaccian".  Anchetatorii îl acuză pe Năstase că a primit o mită de 630.000 de euro pentru a o menține pe Irina Jianu în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Totodată, Năstase este acuzat că a primit foloase necuvenite de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Procurorii spun că Dana și Adrian Năstase, din banii primiți de la Irina Jianu, au cumpărat bunuri din China, acuzațiile fiind realizate de către Ioan Păun. Acesta din urmă ar fi primit în schimbul serviciilor sale asigurarea că va fi menținut în funcția de consul, mai arată procurorii.

În 5 mai 2010, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Nastase și Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupție.

În 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de ÎCCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calității", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD. Fostul premier Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel