Semnele Alzheimerului pot fi observate încă de la 45 de ani. Cum poți descoperi din timp apariția demenței printr-un consult oftalmologic

Unsplash
Unsplash

Alzheimer-ul se numără printre cele mai frecvente cauza ale demenței, una dintre cele mai grave boli ce afectează psihicul uman. Cercetările arată că boala Alzheimer poate da semnale încă de la 45 de ani. Printre semnele ce indică apariția Alzheimerului se numără tulburările de memorie, comportamentul agresiv, confuzia și erorile de judecată.

Primele semne

Printre primele semne care ne pun în gardă se numără oboseala nejustificată, insomnia, pierderea parțială a auzului și tulburările de memorie. Toate acestea simptome indică riscul dezvoltării Alzheimerului și pot fi observate încă de la 45 de ani. O echipă de medici din Noua Zeelandă a descoperit ochii pot fi un indiciu prin care putem observa sănătatea creierului. Potrivit studiului publicat în revista JAMA Ophthalmology, subțierea retinei la vârsta mijlocie este asociată cu performanțe cognitive slabe și, în consecință, cu un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer. O altă cercetare publicată în Frontiers în Neuroscience a arătat că există o legătură puternică între Alzheimer și glaucom sau degenerescența maculară.

Legătura dintre Alzheimer și subțierea retinei

Cercetătorii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au descoperit legătura strânsă dintre bolile ochilor și apariția demenței și a Alzheimerului Mai exact, ei au observat că persoanele care au înregistrat cele mai slabe scoruri la testele de performanță cognitivă prezentau un lucru în comun, și anume subțierea retinei. Aceasta este una dintre principalele cauze ale pierderii parțiale sau complete ale vederii. “Viteza de procesare a informațiilor, de înțelegere și de a reacționa este încetinită în cazul celor care au retina subțiată. Asta ne arată că o examinare oftalmologică de rutină efectuată după vârsta de 40 de ani ne poate indica dacă o persoană este la risc să dezvolte demență,” a afirmat dr. Ashleigh Barrett-Young.

Conform cercetătorilor, persoanele predispuse la subțierea retinei sunt cele care suferă de hipertensiune arterială, diabet, anomalii vasculare congenitale, miopie, ateroscleroză, boli renale, tuberculoză, herpes, infecții cu streptococi, stafilococi, Pseudomonas aeruginosa, virusul gripal, traumatisme la nivelul ochilor, inclusiv intervenții chirurgicale. Simptomele subțierii retinei diferă, în funcție de forma bolii și de gradul acesteia. De obicei, procesul are loc lent și pierderea calității vederii este lentă. În plus,, este afectată capacitatea de a distinge culorile și de a vedea în condiții de luminozitate redusă. Printre simptome se mai numără și apariția unor pete negre în câmpul vizual, vedere centrală în ceață sau incapacitatea de apreciere a distanței față de un obiect ori de a se concentra asupra acestuia.

Demența este una dintre cele mai crude boli care, din păcate, este diagnosticată la vârste înaintate, când opțiunile terapeutice sunt limitate. Descoperirea precoce a simptomelor ce duc la demență reprezintă un avantaj imens, ce oferă pacientului șanse mai mari de încetinire a evoluției bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel