Schimbarea din SĂNĂTATE. Ce servicii GRATUITE asigură medicii de familie, din 2014

Medici
Medici

Din luna februarie a anului 2014 urmează să fie implementat un pachet de bază. Varianta finală a pachetului de servicii medicale pune accent pe prevenție, educație pentru sănătate, evitarea îmbolnăvirile și depistarea precoce a bolilor. Toate aceste aspecte au fost enumerate de ministrul Sănătații, Eugen Nicolăescu. 

[caption id="attachment_406473" align="aligncenter" width="635"] Foto: oradedolj[/caption]

Economica.net a realizat lista serviciilor care vor fi acordate GRATUIT de medicul de familie pacienţilor asiguraţi în SIUI, în contul asigurării obligatorii la Sănătate.

Iată principalele SERVICII GRATUITE:

1. Servicii pentru tineri și copii

- consultaţii la externarea din maternitate şi la vârsta de o lună - acestea vor fi acordate la domiciului mamei/copilului.

- medicul de familie va mai consulta copilul la 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 15 luni, 18 luni, la un an şi la 3 ani.

- medicul de familie va consulta gratuit o dată pe an copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani.

- sunt acoperite și următoarele vaccinuri: vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, antihaemophilus influenzae B, antihepatita B, antipneumococica, antirujeolă, antirubeolă, antioreion, care vor fi făcue în cabinetul medicului de familie, potrivit calendarului național.

- consultaţii preventive pentru supravegherea stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor asimptomatici, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.

2. Servicii pentru gravide

- asistenţă medicală femeilor gravide.

- opt vizite prenatale pentru urmărirea gravidei cu risc scăzut care vor fi făcute după următorul grafic: luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină (prima vizită), urmată de vizite la medic la 16 săptămâni de sarcină, la 24 de săptămâni de sarcină, la 28 de săptămâni de sarcină, la 32 de săptămâni de sarcină, la 36 de săptămâni de sarcină, la 38 de săptămâni de sarcină şi la 40 de săptămâni de sarcină.

- urmărirea lehuzei la domiciliu: la externare din maternitate şi la patru săptămâni de la naştere.

- testarea gratuită pentru HIV şi lues şi consiliate să alăpteze exclusiv la sân până la vârsta de şase luni.

3. Servicii pentru adulții aparent sănătoși

- pentru persoanele cu vârste între 18 şi 39 de ani: o dată la trei ani de consultaţii preventive (consultații, set de investigații) prin care medicul de familie va evalua riscul individual de boală.

- pentru persoanele care au peste 40 de ani: anual vor beneficia de una-trei consultaţii succesive de prevenţie la medicul de familie, împreună cu investigaţii tinţite funcţie de vârstă şi sex.

4. Servicii pentru bolnavii cu afecţiuni cronice

- bolnavii care se află în evidenţele medicului de familie cu boli cronici vor beneficia de una-două consultaţii de supraveghere a evoluţiei bolii cronice şi de trimitere la consult de specialitate. - bolnavii cronici vor beneficia de un consult anual de specialitate, un set de analize o dată sau de două ori pe an, şi de prescrierea regulă a medicamentaţiei.

5. Servicii pentru bolnavii cronici cu afecțiune acută

- una-două consultaţii pentru fiecare episod de boală acută.

- una-patru analize paraclinice, de prescrierea de medicamente, precum şi de bilet de trimitere la medicul specialist.

6. Servicii pentru pacienți din categorii vulnerabile, pentru bătrâni şi care suferă de o afecţiune acută

- una-trei consultaţii pentru fiecare episod de boală acută, de unul-două bilete de trimitere la specialist şi de una-şase analize paraclinice, precum şi de reţetă.

7. Servicii pentru pacienții cu risc crescut sau diagnosticaţi cu diabet, depresie sau boală cardiovaculară

- în această categorie intră pacienții cu risc crescut sau diagnosticați cu boală cardiovasculară, cu diabet zaharat tip 2, cu boală cronică respiratorie obstructivă, copii şi adolescenţi cu tulburări de creștere și dezvoltare, precum şi pacienţii care suferă de depresie.

- vor primi patru consultaţii pe an, cu programare la medicul de familie, vor fi consiliaţi de către medic despre cum să ţină boala sub control, vor fi trimişi la analize specifice şi la medicul specialist, vor primi tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel