Scandalul EximBank: numirea lui Traian Halalai ar fi costat 1 milion de euro, mită

Schimbarea conducerii EximBank este pe cale să declanșeze un scandal de proporții. Potrivit Național, DNA are suspiciuni potrivit cărora a fost vehiculată o sumă de 1 milion de euro pentru obținerea postului de președinte.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA verifică o serie de coincidențe între numirea lui Traian Sorin Halalai la șefia EximBank și împrumuturi mari ale acestuia de la persoane fizice străine, în tranșe de sute de mii de euro.

Actionarul majoritar al EximBank este statul român care deține, prin Ministerul Finanțelor Publice, 95,37% din capitalul social. Prin EximBank sunt garantate unele operațiuni de export-import ale statului român. Ca urmare, situația de la EximBank este una care privește siguranța națională.

Practic, există suspiciuni privind posibila cumpărare a unor funcții de conducere la EximBank, procurorii având informații că „taxa" ar fi ajuns la un milion de euro.

Iar această variantă este întărită și de faptul că mai multe persoane sprijinite de PSD au ajuns șefi la EximBank, deși nu întruneau condițiile legale, după cum reiese și din informările oficiale care au fost trimise șefului Cancelariei primului ministru, Vlad Stoica.

Citește și: Vlad Stoica, șeful cabinetului premierului, audiat la DNA

Vlad Stoica, proaspăt numit la rândul său în Consiliul Director al EximBank, a refuzat să răspundă, rămânând de văzut dacă l-a informat sau nu pe premierul Victor Ponta de noul scandal de corupție.

Vlad Stoica, susținătorul lui Halalai

Din câte se pare, Vlad Stoica a fost persoana care s-a luptat pentru ca Halalai să ajungă în fruntea EximBank, postul cu cea mai mare leafă de la stat. În acest fel s-ar explica și cooptarea lui Stoica în conducerea Consiliului Director al EximBank, procurorii suspectând că la mijloc ar putea fi vorba de un „troc". 

 

Citește și: Sinteza Zilei: Cine de la EximBank l-a ajutat pe fratele lui Băsescu să obțină un credit

În 2012, când se pregătea schimbarea conducerii EximBank, Traian Sorin Halalai a împrumutat 250.000 de euro și, apoi, alți 550.000 de euro, fără perceperea vreunei dobânzi și pentru care a gajat cu unele terenuri deținute în Sectorul 4. Interesant este că în această perioadă în care părea să aibă nevoie disperată de bani cash, Halalai împrumută la rândul său 250.000 de euro, tot fără dobândă, unui alt cetățean român. Anchetatorii încearcă acum să reconstituie  „suveica"  împrumuturilor, pentru a verifica informațiile privind destinația finală a banilor împrumutați de cel care a fost impus la șefia EximBank.

Creditul, returnat rapid, după numirea în funcție

În noiembrie 2012, Traian Sorin Halalai devine șeful EximBank, iar după puțin timp preia și frâiele Companiei de Asigurări – Reasigurări Exim România, unde EximBanc era acționar. După două săptămâni, Halalai deja își plătește din datoriile către creditorul grec, prin virament bancar.

Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost schimbat de la conducerea EximBank în septembrie 2012. Creșterea înregistrată de portofoliul EximBank pe segmentul de bancă comercială în perioada 2009 – 2012, când la conducerea băncii a fost Ionuț Costea,  a fost una  sănătoasă, cu un nivel al creditelor neperformante mult sub media pieței – 11% față de 25%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel