Săracii Europei. Românii au al doilea cel mai mic salariu minim din UE. Elena Cristian (DC Business): Este o diferență uriașă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Cristian, analist DC Business, e de părere că ar trebui să aibă loc o creștere a salariului minim, în ciuda presiunilor patronatelor, aducând ca argument nivelul de trai foarte scăzut din țara noastră.

„Îmi amintesc de un interviu al Elenei Udrea, în urmă cu mai mulți ani. Ea spunea atunci că toți politicienii mint și spun în campanie ce vor oamenii să audă, iar apoi se întorc și uită tot. Tocmai de aceea eu nu cred că politicienii vorbesc serios, însă mă deranjează lipsa specialiștilor și a oamenilor cu viziune.

Uite, să vorbim și despre salarii. Noi ca privați nu suntem de acord ca statul să majoreze salariul minim, dar dacă nu faci asta acei 1,4 milioane de români vor rămâne cu salariul acela pentru mulți ani, credeți-mă. Cumva trebuie găsite niște pârghii pentru a nu lăsa oamenii să moară de foame. Sunt foarte mulți săraci în țara asta. Este o diferență uriașă de venit între București și Focșani, de exemplu”, a precizat Elena Cristian, la România TV.

Guvernul României a decis să amâne majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei brut, o măsură care urma să intre în vigoare la 1 iulie, conform unei cerințe a premierului Marcel Ciolacu. Decizia a fost întârziată din cauza opoziției manifestate de Partidul Național Liberal (PNL) și de patronate, care nu sunt de acord cu această dată.

Surse politice au declarat că un nou termen pentru creșterea salariului minim va fi stabilit abia după cele patru rânduri de alegeri programate. O ședință a coaliției de guvernare este prevăzută pentru luna iunie, în cadrul căreia se va decide data exactă la care salariul minim ar urma să fie majorat.

Deși există membri ai coaliției care încă susțin data de 1 iulie pentru această majorare, se vor purta discuții suplimentare cu patronatele și sindicatele pentru a ajunge la un consens.

Executivul se confruntă cu multiple cheltuieli în acest an, inclusiv majorări salariale pentru angajații din Educație, Sănătate și Asistență Socială, începând din luna iunie.

Aceste creșteri necesită fonduri suplimentare, care nu sunt în totalitate disponibile în bugetul actual, în ciuda creșterii încasărilor anunțate de Ministerul de Finanțe.

În plus, unele ministere și-au epuizat deja fondurile pentru salarizare, ceea ce necesită identificarea unor resurse financiare suplimentare pentru a susține aceste majorări.

Totodată, coaliția de guvernare trebuie să găsească resurse financiare pentru a onora promisiunea de majorare a pensiilor începând din luna septembrie. Aceasta necesită peste 10 miliarde de lei, bani care nu au fost încă identificați.

PNL a solicitat amânarea discuțiilor privind majorarea salariului minim până după alegerile din 9 iunie, argumentând că este necesară o evaluare mai atentă a situației economice și bugetare.

În România, aproximativ 1,5 milioane de salariați erau plătiți în iulie 2023 cu salariul minim, conform datelor Inspecției Muncii. România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria. Deși rata medie anuală de creștere a salariului minim în România a fost cea mai mare din UE, +12,9% între 2013 și 2023, nivelul de trai rămâne o problemă majoră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel