Salariile care dispar! Adrian Negrescu: Cam 60% din banii pe care noi îi câștigăm brut se duc la stat

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre legea salarizării în sectorul bugetar și impactul pe care îl va avea aceasta asupra angajaților români.

Analistul economic Adrian Negrescu a intervenit la un post TV unde a venit cu precizării importante privind legea salarizării, pusă în ”transparență decizională” de Ministerul Muncii, și despre care spune că este una ”extrem de importantă”, care poate duce la dispariția salariilor umflate din pixul șefului sau al politicianului.

”Este o lege extrem de importantă pe care trebuia să o avem încă din primăvară anului trecut. Mi-l aduc aminte pe fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, cum ne povestea că negociază de zor cu Comisia Europeană și că este aproape gata legea salarizării în sectorul bugetar.

Iată că nu este gata, va fi gata, probabil, după alegeri, în anul 2025. Știți de ce? Pentru că impactul economic și social al acestei legi va fi unul extrem de puternic. Gândiți-vă că se va trece de la acordarea de sporuri de până la 30% din buget, pe instituție, la un maximum de 20% sporuri pentru fiecare angajat.

Știți ce înseamnă asta? Că vor dispărea acele salarii construite de trei ori din sporuri, umflate din sporuri și tot felul de facilități, care există în momentul de față în sistemul public.

Și vor dispărea toate acele salarii umflate din pixul șefului de instituție, pentru că în România s-a ajuns ca un șofer să câștige mai mult decât un profesor universitar, decât un medic, decât un angajat cu studii superioare. Sunt multe aberații pe care sperăm ca această lege să le rezolve, dar atenție, nu avem nevoie de Banca Mondială”, a declarat Adrian Negrescu la Realitatea Plus.

Negrescu: Cam 60% din banii se duc la stat. Este aberant

Potrivit celor mai recente date, prezentate de postul TV, românii lucrează mai mult pentru stat, concret, aproape jumătate din banii acestora se întorc la bugetul de stat, prin taxe și impozite, moment la care analistul economic a ținut să sublinieze că suma este mai mare.

”Cam 60% din banii pe care noi îi câștigăm brut se duc la stat. Incluzând aici 42% taxe salariale, mai puneți 19% TVA la produsele și serviciile pe care le cumpărăm.

Și mai puneți taxele locale, impozite, accize și toate astea, duc ca marea majoritate a banilor pe care îi câștigăm să îi dăm statului român. Este aberant, iar din această perspectivă trebuie scăzute taxele pe muncă, pentru că sunt cele mai mari din Uniunea Europeană.

Și probabil aici este și cheia acestei noi legi în sectorul bugetar, fiindcă dacă noi nu vom impune acest salariu minim stabilit în funcție de regulile europene va fi o mare problemă.

Să nu mai avem creșteri de salarii minime în funcție de pixul politicianului, în funcție de interese electorale. Să fie o regulă foarte clară în funcție de care va crește salariul minim pe economie și vor crește, bine-înțeles, și salariile bugetarilor”, a mai spus analistul economic.

Citește și: Ce se întâmplă cu salariile și cine decide! Este jalon important în PNRR/ Rolul Băncii Mondiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel