Rușii din Republica Moldova, speriați că țara va avea soarta Ucrainei, după o postare a Amabasadei Moscovei la Chișinău. Val de reacții: V-ați pierdut mințile?

Rușii din Republica Moldova, speriați că țara va avea soarta Ucrainei, după o postare a Amabasadei Moscovei la Chișinău. Val de reacții: V-ați pierdut mințile? / Foto: Facebook Amabasada Rusiei în Republica Moldova
Rușii din Republica Moldova, speriați că țara va avea soarta Ucrainei, după o postare a Amabasadei Moscovei la Chișinău. Val de reacții: V-ați pierdut mințile? / Foto: Facebook Amabasada Rusiei în Republica Moldova

Ambasada Rusiei la Chișinău i-a îndemnat pe cetățenii ruși din Republica Moldova să anunțe dacă sunt discriminați pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase sau de altă natură.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova și-a îndemnat cetățenii, aflați pe teritoriul Republicii Moldova, să contacteze misiunea diplomatică în cazul în care sunt discriminați, printr-un mesaj public.

„În legătură cu tot mai multe cazuri de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și săvârșirea de fapte cu caracter violent sau acțiuni care amenință viața și sănătatea, puteți contacta adresa de e-mail a Ambasadei sos. [email protected]. Cererea trebuie să includă informațiile de contact ale solicitantului. Toate cererile vor fi luate în considerare conform ordinii stabilite”, se arată în anunțul Ambasadei Rusiei la Chișinău, postat pe Facebook.

Rusia, "îngrijorată" de discriminarea pe motive lingvistice în contextul în care până și românii din Moldova îi învață limba

De unde vine mai nou această "îngrijorare" a Rusiei privind posibila discriminare a rușilor pe teritoriul Republicii Moldova nu este deloc clar. În primul rând, în școlile de peste Prut limba rusă este învățată în majoritatea școlilor. Inclusiv românii învață limba rusă. Sunt chiar școli în care copii învață doar rusa și franceza, fără să aibă acces la engleză, care ar fi poate mult mai utilă, fiind o limbă de circulație internațională.

În plus, în Republica Moldova în majoritatea instituțiilor de stat, magazinelor, restaurantelor, peste tot, se vorbește și limba rusă. Asta pentru că majoritatea moldovenilor cunosc limba după ce au fost puși să o învețe la școală. Astfel, dacă un cetățean rus cere ceva în limba lui, majoritatea îl înțeleg și îi răspund cu ușurință. De altfel, și rușii din Moldova cunosc limba română și chiar dacă mulți dintre ei nu o vorbesc pentru că nu vor, o înțeleg. În plus, mulți angajatori chiar cer candidaților cunoașterea limbii ruse.

Rușii din Moldova, val de reacții pe Internet: Nimeni nu are nevoie de apărare antirachetă aici

Rușii din Moldova s-au speriat când au văzut postarea Ambasadei. Mulți au comentat pe pagina de Facebook a acesteia că Rusia pur și simplu caută un motiv pentru a repeta situația din Ucraina în Republica Moldova, afirmând răspicat că ei nu au nevoie să fie "salvați" de nimeni. Deja au văzut cum îi "salvează" Kremlinul pe cei din Ucraina. Oamenii au lăsat mii de comentarii.

"În Moldova, minoritățile naționale sunt mai bine protejate decât în ​​Federația Rusă, există școli și chiar universități unde poți studia în întregime în rusă. În Tatarstan, din câte știu eu, nu există școli care să predea în întregime în tătară, deși sunteți un stat federal. Așa că vă rog să vă implicați în a ajuta minoritățile voastre naționale și rezidenții dvs. în general, nimeni nu are nevoie de apărare antirachetă aici.", a scris o femeie.

"Sunt un rezident al Republicii Moldova, vorbitor de limbă rusă, iar dacă în toată viața mea am întâlnit vreun fel de discriminare și încălcare, este doar din partea autorităților ruse în raport cu Republica Moldova. Mai bine salvați-vă țara de puterea periculoasă și putredă pentru întreaga LUME.", a scris un bărbat.

"Dragilor, duceți-vă acasă, nu avem nevoie de voi și nici nu trebuie să fim prieteni! Sunteți toxici pentru toată lumea, salvați-vă și mergeți cu Dumnezeu în marea voastră Rusie și lăsați-ne țara în pace. Deși suntem săraci, suntem liberi și avem un spirit puternic pe care voi îl aveți doar în cântece.", a scris un alt vorbitor de limbă rusă.

"Dragă Ambasadă a Federației Ruse, am o veste pentru tine: TOȚI angajatorii din Republica Moldova cer de la angajații lor, a căror activitate este legată de comunicare (cu clienții sau partenerii), cunoașterea limbilor română și rusă. Cu alte cuvinte, populația indigenă trebuie să învețe o limbă străină (a ta). Chiar miroase a discriminare aici, doar într-o direcție puțin diferită.", a scris o internaută.

"V-ați pierdut mințile? Știți măcar ce este diplomația? În primul rând, dați exemple de „cazuri în creștere de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și săvârșirea de acte de natură violentă sau acțiuni care amenință viața și sănătatea”, visătorilor.", a scris o altă vorbitoare de limbă rusă.

"Propun sa facem un flashmob și să aducem vâsle la Ambasada Rusiei ca să aibă cu ce vâsli în direcția indicată.", a scris o femeie.

Maia Sandu, reacție

Maia Sandu a comentat anunțul făcut de Ambasada Federației Ruse, menționând că ”toți cetățenii care se află pe teritoriul țării indiferent de naționalitate sau limba pe care o vorbesc sunt în siguranță”.

”Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc limba română sau limba rusă, sunt în siguranță, iar noi lucrăm pentru siguranța fiecărui cetățean și din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate, ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine”, a declarat șefa statului într-o conferință de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel