Rompetrol vrea achiziţia unei rafinării în zona Mării Mediterane

KMG International (grupul Rompetrol)  a consemnat în 2016  un profit operaţional de 239 milioane USD şi un profit net de 88 milioane USD, pe fondul unei creşteri a cantităţilor de ţiţei procesat la Petromidia, principalul activ al grupului, ceea ce a generat o creştere a vânzărilor de carburanţi. Cu această ocazie, vicepreşedintele Rompetrol, Cătălin Dumitru, a acordat presei din Kazahstan un interviu, potrivit economica.net.

- Vreau să începem cu rezultatele anului 2016 din punct de vedere financiar. Dacă rezultatele s-au ridicat la nivelul așteptărilor managementului.

- Înainte de a vorbi despre rezultatele anului 2016, ar trebui să vorbim despre un ciclu care a început acum 4 ani și care a însemnat o perioadă de 4 ani cu rezultate constante, pozitive, crescătoare.
În 2016, după acești ani importanți pentru noi din punct de vedere al rezultatelor, anul trecut a fost cel mai bun din punct de vedere al rezultatelor obținute și s-a ridicat la nivelul așteptărilor noastre. S-a ridicat chiar peste bugetul pe care l-am avut pentru anul 2016.

- Ce planuri de investiții aveți pentru anul 2017?

- Având în vedere că rezultatele comerciale globale și rezultatele financiare au fost foarte bune pentru anul acesta, ne permitem să atacăm anul 2017 cu planuri destul de elaborate în ceea ce privește investițiile, atât în zona sectorului de refining, cât și în zona sectorului de retail.

Pe de o parte vom continua procesele de modernizare din rafinăriile nostre din România. Vom deschide o nouă unitate de producție în aria de petrochimie. Aici e vorba despre unitatea de " high density polyethylene".

Iar în ceea ce privește sectorul de retail, vom continua pe de o parte procesul de rebranding, de îmbunătățire a imaginii noastre, atât din punct de vedere al rebrandingului interior, cât și din punct de vedere al rebrandingului exterior. În același timp avem pe baza unui plan amănunțit, proiecte de lărgire a rețelei noastre de distribuție, atât în România cât și în țările din jurul țării. Mă refer aici la Republica Moldova, Georgia și Bulgaria.

De asemenea, avem proiecte de investiții în zona de logistică, pentru că vorbim despre rafinării, vorbim despre rețeaua de distribuție. Evident că trebuie să existe un vehicul care să lege cele două, și aici vorbim despre divizia noastră de Supply & Trading, de zona de logistică și avem importante proiecte și planuri de îmbunătățire a platformei noastre logistice. În special în zona Mării Negre, cât și în interiorul țărilor despre care am vorbit. Aici vorbim despre modernizări ale infrastructurii cât și despre dezvoltări. Și mă refer în primul rând la capacitățile de stocaj, la depozitări.

De asemenea, în Europa de Vest, unde avem două filiale puternice în Franța și în Spania, împreună cu partenerul strategic al Grupului nostru – China Energy Financial Company (CEFC), avem planuri de lărgire a rețelei de distribuție atât prin investiții proprii cât și prin achiziții de rețele, în special în acest an în Spania.

[citeste si]

- În continuarea ideii despre parteneriatul cu CEFC, declarațiile din decembrie au stârnit interes un viu interes în Kazahstan. Deși noi înțelegem că acordul nu a fost încă finalizat, încă nu avem toate aprobările necesare, am vrea să ne detaliați puțin despre planurile de dezvoltare împreună cu partenerul.

- În primul rând nu avem niciun dubiu că acordul nu va fi aprobat de către autoritățile europene. Avem deja prima experiență de acum un an când o parte din Grupul Rompetrol a intrat în parteneriatul cu CEFC și reamintesc cele două companii din Franța și Spania (Dyneff). Procesul a durat aproape trei luni.

În ceea ce privește zona de KazMunayGas International - Rompetrol din România și imediata apropiere, cu siguranță complexitatea fiind alta, procesul va dura eventual cu două-trei luni mai mult. Însă avem speranța și certitudinea că în vară autoritățile de la Bruxelles se vor pronunța pozitiv asupra acestui acord și atunci vom putea vorbi despre încheierea acordului.

Așa cum menționam, rezultatele excelente de la sfârșitul anului 2016, cu un rezultat net pozitiv la nivelul întregului Grup, ne dau speranța pentru investiții. Avem o poziție favorabilă pentru că firma-mamă este în continuare KazMunayGas. Și acum și pe viitor vom beneficia de ajutorul venit din Kazahstan și de colaborare cu firma din Kazahstan pentru din punct de vedere al aprovizionării ritmice cu țiței pentru rafinăriile noastre. Acest lucru ne asigură o independență din punct de vedere al aprovizionării.

Pe de altă parte, prin parteneriatul pe care KazMunayGas l-a încheiat cu CEFC se întregește tabloul de resurse de care compania noastră are nevoie în Europa pentru dezvoltare. Aici vorbim în principal despre resurse financiare, resurse care vor fi mai facil de dobândit prin intrarea în acționariat a companiei din China.
Resursele de foarte bună calitate din Kazahstan împreună cu resursele și angajamentul financiar al partenerilor din China, împreună cu experiența dobândită de-a lungul ultimilor ani de managementul KazMunayGas International – în domeniul managerial, în domeniul tehnic, comercial, investiții – toate acestea constituie ingredientul de bază pentru ca în următorii ani (2020) să atingem un nivel de profitabilitate la cote foarte înalte.

Avem proiecte de dezvoltare intensivă, avem oameni calificați pentru a iniția și pentru a dezvolta astfel de proiecte. În același timp suntem pregătiți și pentru proiecte de dezvoltare extensivă. Aici mă refer în primul rând la achiziții, ce pot avea loc atât în Europa Centrală și de Est, dar și în Europa de Vest. Aceste proiecte de dezvoltare și achiziții vor consolida poziția grupului nostru în Europa.

Mai mult decât atât, divizia de Trading a Grupului KazMunayGas International, care este localizată în Elveția, va avea posibilitatea prin aceste dezvoltări să își mărească la rândul ei cantitățile pe care le comercializează la ora actuală, atât pentru interesul propriu al Grupului cât și pentru activități cu terțe părți. Astfel de activități terțe ne-au adus și anul trecut beneficii corespunzătoare.
Anul trecut, volumele comercializate de divizia de Trading s-au apropiat de 10 milioane de tone.

- Din informațiile din luna decembrie, am înțeles că partenerii chinezi sunt gata să investească aproximativ 3 miliarde de dolari în dezvoltarea companiei. Care sunt responsabilitățile sau obligațiile pe care trebuie să vi le asumați?

- În primul rând, acești 3 miliarde de dolari trebuie priviți ca o resursă bine fundamentată, pe baza proiectelor pe care managementul companiei KMG International le-a propus deja. Avem o experiență atât în Europa de Est, dar și în Europa de Vest. Aceste proiecte vor însemna de fapt responsabilitatea noastră pentru investirea corectă și eficientă a acestor bani. Fiecare proiect de investiții sau de achiziții este analizat cu maximă intenție, cu maxim profesionalism de cele două părți. Atât de partea chineză, cât și de reprezentanții și managementul Grupului KMG International.

Sunt alese cu grijă proiecte care să ne permită consolidarea poziției noastre, creșterea poziției noastre în această zonă europeană. Pe de altă parte sunt proiecte care asigură și vor asigura un nivel de rentabilitate corespunzător lumii în care trăim la ora actuală.

Așa cum am menționat, vorbim de proiecte în zona refining, în zona supply & trading și în zona structură logistică. Nu în ultimul rând, vorbim despre proiecte care vor fi vizibile la nivel de retail, marketing și distribuție. Practic cele trei activități de bază ale Grupului nostru.

- Referitor la investiții. Ele sunt 100% ale partenerului, sau contribuie și KMG cu o parte din investiție?

- Structura de finanțare a proiectelor va fi diferită în funcție de rapiditatea cu care se dorește să se înfăptuiască un anumit proiect. Vor fi proiecte care vor putea fi finanțate în colaborare, și vor fi proiecte care vor fi finanțate exclusiv de către partea chineză.

- Dacă tot ați vorbit despre dezvoltarea rețelelor de benzinării în țările învecinate, intenționați oare ca împreună cu partenerii să achiziționați și capacități de producție, sau considerați că Petromidia va face față?

- În planurile de dezvoltare pe care le avem discutate până acum cu partenerul chinez, intenționăm să consolidăm prezența în jurul bazinului Mării Negre și să ne extindem prezența ca și companie în jurul Mării Mediterane. În Franța și Spania avem două companii, Dyneff Franța și Dyneff Spania, care își desfășoară activitatea în această zonă.

Pentru a răspunde mai exact întrebării dumneavoastră, deocamdată intențiile noastre din punct de vedere investițional în zona Mării Negre se leagă strict de Rafinăria Petromidia. Avem mai multe proiecte în plan, inclusiv se discută posibilitatea măririi capacității de producție a Rafinăriei Petromidia. Dacă ne deplasăm în zona mediteraneană, unde avem o structură de trading și de wholesale, de distribuție bine pusă la punct, avem în vedere posibilitatea de a avea o prezență în peisajul refining și din această zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel