Rompetrol, planuri uriașe în România. "Este casa noastră"

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KazMunayGas International (KMGI), noua denumire a Grupului Rompetrol, a declarat, potrivit eureporter.co, că KMGI și Rompetrol sunt deținute de guvernul kazah și că operează în România și-n regiunea Mării Negre de aproape un deceniu. El a subliniază că afacerile KMGI reprezintă 3% din PIB-ul al României.

"România este casa noastră"

"Peste 30% din petrolul utilizat în România este datorat materiei prime care circulă între cele două țări", a declarat Azamat Zhangulov. El a mai subliniat: "Dorim să facem tot ce este posibil pentru a ajuta România să crească. (...) România este casa noastră, iar intenția noastră este să transformăm țara într-un hub pentru operațiunile noastre de producție de energie și să generăm noi fluxuri de capital în regiune și în Europa. Vorbim aici despre operațiuni de distribuție și export. Așadar, în centrul parteneriatului româno-kazah se află angajamentul nostru de a derula afaceri profitabile împreună".

Veste bună pentru România

Azamat Zhangulov  a mai declarat că "fondul de investiții face parte din Memorandumul de Înțelegere semnat de compania noastră cu autoritățile române în 2013. Faptul că Ministerul Energiei a anunţat săptămâna trecută că a desemnat compania SAPE ca reprezentant, reprezintă un pas pozitiv și necesar realizat de statul român în demersul de îndeplinire a acordului din 2013. Anunțul reprezintă o veste bună pentru România. Prioritățile investiționale ale fondului comun de investiții vizează consolidarea activităților și operațiunilor KGMI, precum și crearea de noi locuri de muncă, cu un impact direct asupra economiei României. De asemenea, considerăm diversificarea surselor de distribuție ale petrolului o prioritate pentru România și Uniunea Europeană, după cum este relevant de raportul Cambridge Econometrics publicat în iulie 2016. 

Oficialul kazah s-a plâns din cauza sechestrului pus de procurori pe activele rafinăriei Petromidia şi de faptul că autoritățile întârzie în vânzarea pachetului de acţiuni ale rafinăriei.

200 de milioane de români către România

"Rămânem în situația în care suntem, limitați de sechestrul pe activele noastre. În plus, suntem în așteptarea procedurii de privatizare a 26,67% dintre acțiuni. Până când va demara, așteptăm deblocarea unor fonduri de 200 milioane dolari. Așteptăm să primim permisiunea de a plăti aceste 200 milioane dolari către Trezoreria Statului. Este cu siguranță în interesul bugetului statului român să fie realizat acest lucru. Salutăm pașii pozitivi de săptămâna trecută. În același timp, ne dorim să vedem aceste asigurări publice traduse în acțiuni reale, în viitorul apropiat. Ne dorim să vedem un mediu sigur pentru investițiile noastre din România" a spus Zhangulov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel