România dă lovitura la bursă. Explicația fenomenului-Codul fiscal

Un anunț mai puțin așteptat a fost făcut, luni, de Bursa de Valori. Potrivit acestuia, companiile listate la Bursa de Valori București oferă cel mai ridicat randament al dividendelor din lume. Rezultatul se regăsește în cel mai recent recent raport de analiză a României, realizat de banca de investiții Berenberg.

Raportul este semnat de Carsten Hesse. Analistul estimează ca anul acesta companiile din principalul indice al Bursei de Valori București, BET, vor plati un randament al dividendelor de 7,9%, cel mai mare randament din lume. România este urmată în top de Kuwait (7,6%) și de Bahrain (7,2%). În regiune, Cehia oferă randamente ale dividendelor de 6,4%, Croația 5,7%, Austria 4,6% și Polonia 4,2%.

Relaxarea fiscală aduce beneficii statului


Analistul financiar Ionel Blănculescu a declarat pentru DCNews că explicația acestui fenomen economic ține de relaxarea fiscală introdusă de guvernul Ponta. ”Din luna ianuarie, impozitul pe dividende a scăzut la 5 procente, față de 16%, cât era acesta în România. Doar în aparență cota unică relaxase politica fisc ală din țara noastră. În realitate, aveam 16% impozit pe profit și încă 16% impozit pe dividende. Coaliția pentru Dezvoltarea României, pe care am condus-o, a semnalat guvernului, încă din 2013, că o impozitare ridicată determină companiile să își mute profitul în afară. Se dovedește că am avut dreptate. Dividendele erau acordate și înainte, dar nu în țară. Impozitele mari aducea venituri mici. În 2008, de exemplu, cifra de afaceri în România a fost de 260 de miliarde de euro, iar la bugetul de stat au ajuns doar 0,9 miliarde.  Prin scăderea de trei ori a impozitului, s-a ajuns la un nivel mai mare de acordare a dividendelor, iar acest lucru crește randamentul bursei, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru economie. În loc să ducă banii în firme off-shore, pentru optimizarea fiscală se acordă dividende în țară. Poate s-au acordat mai multe dividende pentru folosința acționarilor, acum, că a scăzut dramatic nivelul impozitării, ceea ce ne duce în topul mondial. Iar la anul viitor vom reveni la o poziție mai aproape de media zonei”, a explicat Ionel Blănculescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel