Rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul European este 'un semnal puternic pentru toți politicienii, inclusiv pentru cei din România', spune Teodora Roseti Ion Rotaru, directoare executivă a ACCEPT, într-o intervenție pentru DC News, în care a punctat și că 'nu poți dispărea ca familie atunci când treci o graniță'.
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat o rezoluţie în care solicită eliminarea tuturor obstacolelor cu care se confruntă persoanele LGBTIQ atunci când îşi exercită drepturile fundamentale, indică un comunicat postat marţi pe site-ul legislativului european.
Potrivit rezoluţiei, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, iar soţii şi partenerii de acelaşi sex ar trebui trataţi în acelaşi mod ca şi cei de sex opus.
Teodora Roseti Ion Rotaru, directoare executivă a ACCEPT, a vorbit pentru DC News în legătură cu această rezoluție, atrăgând atenția asupra impactului pe care îl are în România.
'Rezoluția Parlamentului European, dată astăzi, referitoare la drepturile persoane LGBT în Uniunea Europeană este un semnal politic puternic pentru toți politicienii, inclusiv pentru politicienii din România. Este un semn clar de a solicita egalitate și de a cere ca viața de familie, posibilitatea de a-ți face recunoscută identitatea de gen, posibilitatea de a te proteja de discriminare la locul de muncă, de violență și hărțuire în spațiul public, să fie realități pentru toți oamenii care trăiesc în Uniunea Europeană și fac parte din comunitatea LGBT, inclusiv în România.', a declarat Teodora Roseti Ion Rotaru pentru DC News.
În rezoluție, spune directoarea executivă a ACCEPT, 'există un paragraf care solicită practic Comisiei Europene să ia măsuri ca să se asigure că România respectă decizia în cauza Coman-Hamilton și Asociația ACCEPT, împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne.'
'Această decizie emisă acum mai bine de trei ani rămâne încă neimplementată. Persoane care se află în aceeași situație ca Adrian Coman și Clai Hamilton încă nu-și pot stabili reședința în România pentru că relația lor, căsătoria lor, nu este recunoscută în scopul stabilirii reședinței în România. În practică vedem că lucrurile nu avansează.', a completat Teodora Roseti Ion Rotaru.
Directoarea executivă a ACCEPT ne-a mai explicat că, 'Adrian Coman și Clai Hamilton, deși au obținut o decizie favorabilă și din partea Curții Constituționale, care recunoaște viața lor de familie, nu au primit de la autorități, până la urmă, acel permis de reședință esențial. Cazul se află acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care va analiza rapid și va emite, sperăm noi, anul viitor, o decizie în această privință.'
'Practic, apartenența noastră la Uniunea Europeană, faptul că trăim totuși într-un sistem de drept comun, obligă România la măsuri concrete care să protejeze viața de familie a acestor lucruri.', a punctat Teodora Roseti Ion Rotaru.
În încheiere, directoarea executivă a ACCEPT, a spus: 'Nu poți dispărea ca familie atunci când treci o graniță doar pentru că România nu recunoaște căsătoriile între persoane de același gen.'
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu