EXCLUSIV  REVOLTĂ în Buzău. Conducerea de la Compania de Apă, decapitată

Buzoienii, din unele cartiere ale orașului, sunt umiliți în propriile case, pe bani grei.

De ce? Pentru că deși buzoienii plătesc foarte mulți bani pentru apa potabilă, de la robinete - unii dintre ei - primesc o mare țeapă. Mai precis, în acest oraș, apa murdară este la fel de frecventă precum cutremurele și nu de ieri de azi, ci de ani buni. Dacă până acum oamenii nu făceau altceva decât să se plângă pe Facebook și nimeni nu îi lua în seamă, iată că acum lucrurile au luat cu totul și cu totul o altă întorsătură.

Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță, consilier în Consiliul Local Municipal Buzău, a venit cu o inițiativă care ar putea decapita conducerea Companiei de Apă. 

VEZI ȘI: Risc major de boli în propriile case. Semnal de alarmă tras de un medic-exclusiv

Directorul general al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, câștigă nu mai puțin de 209.763 lei pe an, adică 17.480 lei pe lună. Pentru cei care se pierd în aceste cifre, precizăm că Ionel Tescaru încasează peste 2 miliarde lei vechi anual, adică aproape 175 milioane lei pe lună. Totul în contextul în care buzoienii se află în top la 'cea mai scumpă' apă plătită.

Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre inițiativa sa care a pornit după multe discuții cu cetățenii.

VEZI ȘI: Cutremur la Buzău după un articol publicat în DC News. Mărturii teribile: "Mă simt batjocorită"-exclusiv 

"Prețul la apă afectează pe toată lumea. Este o problemă de management. Nu poți să muți ineficiența ta, ineficiență care se cuantifică și în preț, pe seama, oamenilor, mai ales când ai monopol. Dacă ar fi fost concurență, lucrurile ar fi stat cu totul altfel pentru că piața s-ar fi reglat. Este un derapaj destul de grav să duci prețul apei atât de dus în condițiile în care apa, în multe cartiere, nu este de calitate. Este o instituție ținută sub capac care se bucură de poziția de monopol. Nu există altă formă de amendare decât prin intermediul Consiliului Local. Eu nu pot avea inițiativă singur. M-aș fi bucurat ca tema să fie preluată de candidați. Nu se poate relansa nimic fără a stabili criteriu corect de tratare a cetățenilor. Eu îmi doresc ca oamenii să se implice pentru că fără ei nu se poate întâmpla nimic. Să se uite în factură. Nu este chestiune populistă. Nu vreau să fie apa gratuită, dar haideți să vedem dacă prețul este justificat", a spus Paul Iulius Negoiță în exclusivitate pentru DC News.

"Presiuni indirect s-au făcut, dar orice inițiativă cetățenească trebuie să capete formă, să fie ca un bulgăre. Ea nu trebuie să se bazeze pe un singur om", ne-a mai zis preotul întrebat dacă a fost 'sfătuit' să renunțe la inițiativa sa.

"Aşa cum am anunţat am întocmit tabelul pentru strângerea de semnături în vederea schimbării managementului Companiei de Apă Buzău. Vom depune o iniţiativa civică. Avem nevoie de minimum 5 mii de semnături. Este nevoie de implicarea tuturor. Directorul Tescaru are un salariu imens, preţul apei este unul incredibil de mare, iar calitatea este cea pe care o ştiţi. Trebuie să punem stop acestei situaţii. Vă rog să strângem semnături pentru a propune un proiect de hotărâre. Mă voi ocupă personal de acţiune. Vin în cartiere să discut cu oamenii. Pentru detalii legate de această acţiune, din cadrul proiectului mai larg denumit "Buzăul curat" puteţi apela de luni până vineri la telefonul 0730 580 852. Voi reveni şi cu alte materiale pentru a ne consulta asupra fondului proiectului de hotărâre pe care îl vom depune. Prima etapă de strângere de semnături se va încheia vineri. (...) Nu am văzut niciodată atâția oameni revoltați împotriva cuiva și atât de dornici să semneze și să ceară dreptate. Au început strângerea de semnături și în alte localități", a anunțat Paul Iulius Negoiță.

(w670)

Compania de Apă, răspunsuri pentru DC News

DC News a trimis o solicitare pentru a întreba ce face directorul companiei pentru salariul primit. Răspunsul a fost următorul: "În ceea ce-l priveşte pe directorul Companiei de Apă Buzău, domnul Ionel Tescaru, veţi afla toate detaliile consultând fişa postului domniei sale, disponibilă pe website-ul Companiei, la linkul http://www.cabuzau.ro/!res/fls/rof-01.01.2016.pdf".

În rândurile de mai jos vă prezentăm și răspunsurile referitoare la calitatea apei potabile, dar și la prețul acesteia:

DC News: Ca urmare a nemulțumirilor buzoienilor care se plâng de apa de la robinete (în mai multe cartiere printre care Micro 3), vă întreb care este cauza pentru care oamenii primesc apă de calitate proastă la robinete? Sunt nenumărate exemple în acest sens.

Răspunsul din partea reprezentanților Companiei de Apă Buzău: În perioada 24.12.2015 – 08.01.2016, la Dispeceratul Companiei de Apă Buzău nu a fost înregistrată nicio sesizare referitoare la calitatea apei potabile furnizate consumatorilor din Micro 3. Trebuie să ştiţi că metoda de a sesiza Dispeceratul în cazul în care se constată o scădere a calităţii produsului furnizat este cea în măsură să certifice existenţa problemelor de calitate a apei, alături de situaţiile în care personalul de specialitate al Companiei face propriile verificări de calitate. În principiu, turbiditatea apei furnizate în sistemul public de alimentare apare mai ales în cazul operatorilor care folosesc surse subterane, iar Buzăul face parte din această categorie, de unde şi problemele pe care le-am avut anii trecuţi în acest sens.

DC News: De ce de atâția ani, de când situația se repetă, nu s-a putut face nimic?

Răspunsul din partea reprezentanților Companiei de Apă Buzău: Vă informăm că, în a două jumătate a anului 2015, Compania de Apă a implementat o investiţie semnificativă în retehnologizarea punctelor termice din municipiu, care a constat în montarea unor staţii de deferizare şi demanganizare, fapt ce a generat o scădere drastică a situaţiilor în care supraconsumul de apă aferent sărbătorilor a condus la tulburarea apei furnizate.
În Micro 3, PT 16 a fost dotat cu un asemenea filtru complex, urmând ca şi la PT 17 să fie instalată o staţie similară. Nu exludem posibilitatea ca, punctual, în unele locuinţe din condominiile aferente cartierului Micro 3, apa să fi prezentat suspensii feruginoase în perioada sărbătorilor de iarnă, dar trebuie să ştiţi că acest gen de situaţii pot apărea şi din cauza instalaţiei interioare a blocului, la care Compania de Apă nu este autorizată să intervină.

(w670)

DC News: De ce apa potabilă din Buzău este cea mai scumpă din România atâta timp cât oamenii plătesc o apă cu noroi?

Răspunsul din partea reprezentanților Companiei de Apă Buzău: Referitor la preţul apei furnizate la Buzău, va furnizăm următoarele informaţii: politica tarifară a Companiei de Apă pentru perioada 2009-2014 a fost aprobată în anul 2009, odată cu semnarea contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare. Mecanismul de tarifare se aplică în toate companiile de apă din ţară cu acţionari din cadrul administraţiei publice locale. Aplicarea politicii tarifare este obligatorie având în vedere contractele şi angajamentele asumate prin Hotărârile precedente ale autorităţilor teritoriale, premergătoare accesării de Fonduri Europene nerambursabile pentru infrastructură de apă şi epurare. Operatorii care implementează asemenea proiecte nu se află în acelaşi stadiu de implementare, de aici decurgând şi diferenţele de preţ. Spre exemplu, Buzăul a finalizat investiţiile pentru perioada 2009 – 2014 şi se află la nivelul tarifar pe care îl ştiţi, în vreme ce alţi operatori nu au ajuns încă să finalizeze investiţia. Cu titlu de noutate, vă aducem la cunoştinţă că buzoienii vor plăti mai puţin pentru serviciile prestate de Compania de Apă, în urmă noilor reglementări fiscale privind cota TVA. Preţul apei potabile a scăzut de la 5, 75 la 5,06 lei/mc, ca urmare a reducerii cotei TVA de la 24% la 9% pentru apa potabilă, iar preţul canalizării şi epurării a scăzut de la 3,22 la 3,12 lei/mc, în urma aplicării noii cote standard TVA, de 20%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel