Măsura Chinei ar fi o încercare de influențare a alegerilor ce urmează în Taiwan.
Joi, Taiwanul a acuzat China de exercitare a coerciției economice și de interferență în alegeri după ce Beijingul a anunțat că va încheia reducerea tarifelor pentru unele importuri de produse chimice din insulă, susținând că Taipeiul a încălcat un acord comercial, chiar înaintea alegerilor din Taiwan.
Alegerile prezidențiale și parlamentare din Taiwan, programate pentru 13 ianuarie, se desfășoară în contextul în care China, care consideră insula ca fiind parte a teritoriului său, a încercat să forțeze Taiwanul să recunoască pretențiile sale de suveranitate asupra insulei.
Guvernul Taiwanului și Partidul Democratic Progresist (DPP), aflat la guvernare, au afirmat în repetate rânduri că China încearcă să intervină în procesul electoral, fie prin mijloace militare, fie prin cooptarea politicienilor taiwanezi, pentru a asigura un rezultat favorabil Beijingului.
Ministerul Finanțelor din China a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, reducerea tarifelor va fi suspendată pentru 12 produse, inclusiv acrilic și p-xilen, invocând "interdicții și restricții discriminatorii" impuse de Taiwan exporturilor chinezești în încălcare a unui acord comercial din 2010.
"Se speră că Taiwanul va lua măsuri eficiente pentru a ridica restricțiile comerciale asupra teritoriului chinez", a afirmat ministerul chinez.
Săptămâna trecută, China a declarat că a constatat că Taiwanul a impus bariere comerciale încălcând atât regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cât și acordul comercial din 2010.
Oficiul pentru Negocieri Comerciale din Taiwan, într-o declarație după o întâlnire săptămânală a Cabinetului joi, a acuzat China că desfășoară o "coerciție economică tipică" și a subliniat că ar trebui să înceteze "manipularea politică unilaterală" și să inițieze discuții în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, organizație la care ambele țări sunt membre.
Procesul de investigație al Chinei a fost considerat injust, lipsit de transparență și în contradicție cu normele internaționale, a menționat declarația oficială.
"Guvernul nostru a fost intenționat ignorat în timpul procesului de investigație, ceea ce arată că obiectivele politice au prevalat asupra celor economice."
Consiliul pentru Dezvoltare Națională al Taiwanului a menționat că China are diverse modalități de a interveni în alegeri, iar investigația comercială reprezintă doar una dintre ele.
"Alegerile reprezintă un obiectiv politic pe termen scurt pentru comuniștii chinezi, dar presiunile economice asupra Taiwanului nu se vor încheia odată cu alegerile și vor continua pentru o perioadă îndelungată", a declarat purtătorul de cuvânt Jan Jyh-horng în fața reporterilor.
Cu toate acestea, Ministrul Consiliului pentru Dezvoltare Națională, Kung Ming-hsin, a menționat că măsura tarifară nu va afecta perspectivele economice ale Taiwanului.
"Noi nu vom ajusta prognoza de creștere economică pentru anul viitor din cauza acestui lucru. Aceasta va rămâne peste 3%", a adăugat Kung.
Oficiul pentru Afaceri ale Taiwanului din China a atribuit vina guvernului Taiwanului, afirmând că "aderarea obstinată a Partidului Democrat Progresist (DPP) la independența Taiwanului" a complicat rezolvarea problemelor.
China detestă DPP și candidatul său la președinție, actualul Vicepreședinte Lai Ching-te, care se află în fruntea sondajelor, considerându-i separatisti.
Lai susține că doar poporul din Taiwan poate decide viitorul său și a oferit în repetate rânduri dialog cu China, dar a fost respins.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu