Renate Weber: Certificatul verde ar fi trebuit introdus prin lege, nu prin hotărâre de Guvern

Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels

Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus despre certificatul verde că ar fi trebuit introdus prin lege, nu prin hotărâre de Guvern. 

Renate Weber a declarat luni, 20 septembrie, la DigiFM, că „introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți". Avocatul Poporului a mai precizat că ar fi trebuit să fie introdus printr-o lege adoptată în Parlament şi nu printr-o hotărâre de guvern.

Eu m-aș fi așteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege, pentru că așa a spus Curtea Constituțională nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege”, a mai spus Renate Weber la DigiFM.

„Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”, a adăugat Avocatul Poporului. 

VEZI ȘI: Certificatul verde, folosit începând de luni. Cum se descarcă

Certificatul verde va fi obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise începând de luni. Utilizarea documentului a fost aprobată vineri de Guvern. Măsura se va aplica doar în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

Certificatul verde poate fi descărcat aici: https://certificat-covid.gov.ro/login

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

(Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel