Europarlamentarul Renate Weber, într-o postare pe Facebook, a atacat dur vizita președintelui Macron în România. "Astept cu nerabdare sa vad declaratiile de la final, ca sa inteleg exact cum si-a tranzactionat (din nou) Romania interesele si in detrimentul a ce si de aceasta data" a scris, printre altele europarlamentarul român.
"Later edit: pentru ca problematica revizuirii Directivei lucratorilor detasati a aprins deja spiritele, mai ales dupa conferinta de presa comuna a celor doi sefi de stat si pentru ca multa lume pare sa nu fi inteles care e cu adevarat pericolul simt nevoia sa inisit si sa fac unele clarificari!
Lucratorii detasati nu sunt cei angajati de firmele franceze. Aceia sunt pur si simplu lucratori care se bucura de libertatea de miscare pe piata muncii si este firesc sa fie angajati si platiti precum colegii lor francezi.
Lucratorii detasati sunt angajati ai firmelor romanesti care castiga o competitie (constructii, servicii, etc), firme care realizeaza un proiect/o activitate intr-o perioada limitata de timp, cu lucratori romani. Acestia, desi sunt platiti mai mult decat in Romania, nu sunt platiti ca cei francezi pentru ca angajatorul roman le plateste in acelasi timp transportul, cazarea, le asigura o diurna. Fiind angajati ai unei companii din Romania, fireste, taxele si impozitele sunt platite in Romania. Prin obligarea platii la nivel egal cu francezii, plus toate celelalte cheltuieli suplimentare, evident, companiile romanesti ar fi scoase din aceste competitii. Prin plata tuturor taxelor si impozitelor in Franta, bugetul de acasa ar avea de pierdut. Acum se doreste si limitarea timpului detasarii la 18-24 luni, desi nu intotdeauna un proiect poate fi terminat in acest interval. De fapt, se doreste limitarea sau chiar stoparea detasarii lucratorilor(in favoarea companiilor occidentale), desi, la nivelul UE, lucratorii detasati reprezinta sub 2% din totalul lucratorilor. Este motivul pentru care nu mai putin de 11 state din centrul si estul Europei s-au opus si se opun revizuirii directivei.
[citeste si]
Vizita presedintelui Macron este comentata de mass-media romaneasca in termeni cat se poate de laudativi. De aceasta data, nu impartasesc entuziasmul, pe alocuri, exagerat. Dimpotriva. Astept cu nerabdare sa vad declaratiile de la final, ca sa inteleg exact cum si-a tranzactionat (din nou) Romania interesele si in detrimentul a ce si de aceasta data. Cateva explicatii suplimentare:
Intr-o cadere de imagine formidabila in Franta, la doar cateva luni dupa alegerea sa, urmare unor greseli de proportii, Macron incearca acum sa recastige ceva simpatie prin vanzarea unei imagini de lider autentic. Si-a organizat un turneu fulger in mai multe state europene, ca sa se pozitioneze drept principal sustinator si promotor al revizuirii Directivei lucratorilor detasati(despre care am vorbit si actionat in ultimile luni, atat acasa cat si in Parlamentul European). A inceput cu Austria, stat UE care s-a exprimat in mai multe randuri in favoarea inlaturarii lucratorilor est-europeni, in special, de pe piata muncii austriece, in general, de pe piata vestica, inclusiv prin masuri discriminatorii. A continuat cu state din Europa Centrala si de Est, vizate si afectate direct de propunerile de revizuire. De la acestea a reusit sa smulga palide promisiuni ca...discutiile vor continua. Ceea ce s-ar traduce printr-un esec. Cel putin Cehia si Slovacia vor ramane ferme pe pozitii, impotriva revizuirii. Acum, pentru cateva ore, poposeste la noi. Pana acum, Romania a avut o pozitie ferma impotriva acestei revizuiri. Si-o va schimba? Atat de ieftini am devenit incat o receptie si doua vorbe sa ne faca sa nu ne mai pese de propriile interese? Ar fi cumplit! Sigur, Macron va iesi castigator oricum. Ceva contracte de inzestrare a armatei cu siguranta va duce cu el la Paris. Sau gresesc si castigatorii suntem noi ca avand prea multi bani reusim sa scapam astfel de ei?", a scris europarlamentarul Renate Weber pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu