Reguli de circulaţie pe care trebuie să le ştii în Grecia. Poţi rămâne fără permis, dar şi fără numere

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Regulile de circulaţie sunt mai dure în Grecia decât în România, iar abateri considerate minore la noi te pot lăsa nu doar fără permis, ci şi fără plăcuţele de înmatriculare odată ajuns în statul elen. 

Astfel, polițiștii eleni pot reține permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuțele de înmatriculare pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului, circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, depăşirea şi încălcarea liniei continue, neoprirea la semnalele agentului de circulaţie, nerespectarea semnalelor semaforului, oprirea pe autostradă în locuri neamenajate, condusul pe contrasens.

Sistemele antiradar, ilegale 

Un alt lucru mai puțin știut este că folosirea detectoarelor de radar sau a sistemelor antiradar este interzisă și se pedepsește extrem de dur. Mai exact, vorbim de o amendă de 2.000 de euro, reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile, confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

În caz de accident, chiar și unul minor, constatarea se poate face exclusiv de către un polițist, nu este valabilă constatarea amiabilă, ca la noi. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate, scrie promotor.ro.

Greşeli banale, amenzi usturătoare 

Neutilizarea centurii de siguranță se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile. Acesta este numai un exemplu de diferență de abordare între legislația rutieră din Grecia și cea din România.

Un alt exemplu este aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările. Aceste fapte se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h. Acordaţi maximă atenţie indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei. Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil. Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile ).

Dacă la centură, polițiștii sunt extrem de stricți, la alcool legislația elenă este mai relaxată decât a noastră. În Grecia, te poți urca la volan după ce ai băut o bere sau o rețina. Limita de alcoolemie este de 0,5 la mie în sânge sau 0,25 la mie în aerul expirat. Ce depășește aceste valori se taxează scump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel