Reactoare nucleare de mici dimensiuni. România vrea să fie prima, dar Ungaria a semnat un acord cu Japonia, lansând o cursă directă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe despre acordul dintre Ungaria și Japonia cu privire la reactoarele nucleare de mici dimensiuni.

Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, a anunțat la Tokyo că a fost încheiat un acord între Ungaria și Japonia, conform căruia vor colabora, printre altele, în dezvoltarea tehnologică a reactoarelor nucleare de mică putere și care nu necesită un spațiu mare.

Ministrul ungar a avut discuții și cu ministrul japonez al Economiei, Infrastructurii și Afacerilor Externe, conform unui comunicat al Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerțului Exterior. Cele două țări au încheiat un acord de cooperare nucleară, conform căruia părțile atribuie un rol din ce în ce mai mare energiei nucleare, de asemenea își vor extinde capacitățile în perioada următoare.

„Acesta este cel mai sigur, cel mai ieftin, cel mai predictibil și cel mai ecologic mod de a produce cantități mari de energie electrică (...), ceea ce este absolut necesar pentru creșterea economiilor noastre în perioada următoare”, a precizat ministrul Szijjártó. Acesta a numit drept un progres important faptul că Ungaria și Japonia vor coopera în domeniul prelungirii duratei de viață a unităților existente și a transmis că în Ungaria sunt deja în derulare pregătirile pentru reactoarele aflate în funcțiune la centrala de la Paks.

Schimbare în industria energetică mondială

„La fel vom lucra împreună și la dezvoltarea tehnologică a reactoarelor nucleare de mică putere şi care necesită un spaţiu mai mic. Acest lucru poate aduce o schimbare revoluționară în industria energetică mondială. Dacă se va reuşi finalizarea tehnologiilor care permit construirea de reactoare nucleare de mică putere și conectarea acestora la rețea, atunci Ungaria va fi interesată de implementarea acestor tehnologii”, a mai transmis ministrul ungar.

Ungaria a intrat într-o cursă directă deoarece România vrea să fie prima țară din Europa unde vor funcționa astfel de reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR). Tehnologia americană de la compania NuScale ar urma să îndeplinească obiectivul României până la finalul acestui deceniu, la Doicești. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat pe data de 27 iunie 2022 alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania.

Așadar, puterile s-au împărțit: Ungaria în acord cu Japonia, iar România în acord cu SUA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel