LIVE  Război Rusia - Ucraina, ziua 13, 8 martie 2022. Polonia pune la dispoziție, gratuit, toate avioanele MiG-29/ Pentagonul anunță o coloană rusă care se îndreaptă spre Kiev

Președintele Volodimir Zelenski este deschis dialogului cu Federația Rusă, dar nu vrea să capituleze în fața cererilor Moscovei.

Volodimir Zelenski a decis marţi să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse, relatează EFE şi Ukrainska Pravda.

UPDATE 22:20: Statele Unite au indicat marţi că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei care vine din nord stagnează de câteva zile, relatează AFP.

Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii, n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est, a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş, a precizat el, fără a spune câte vehicule sunt implicate.

Potrivit acestui oficial de la Pentagon, ruşii sunt frustraţi venind din nord, de unde avansarea lor către Kiev nu a făcut prea multe progrese de câteva zile din cauza rezistenţei ucrainene şi a problemelor logistice şi de aprovizionare. El s-a referit la principala coloană rusă de sute de vehicule care nu s-a putut apropia mai mult de aeroportul Gostomel, la aproximativ 20 de kilometri de Kiev, precum şi la o altă linie care este blocată la Cernihiv, la 150 km de capitală.

Această a treia coloană din nord-estul oraşului face parte din efortul Moscovei de a încercui Kievul şi de a-l forţa să se predea, a spus oficialul american. Deoarece nu au făcut progrese geografice pe care credem că se aşteptau să le facă, au intensificat bombardamentele asupra oraşului cu un amestec de rachete, foc de artilerie şi lovituri aeriene, a adăugat el, tot mai mulţi civili fiind afectaţi.

Ei măresc presiunea asupra Kievului, încă credem că acesta este unul dintre principalele lor obiective, a insistat oficialul american.

El a raportat, de asemenea, informaţii despre lupte de stradă în interiorul Kievului, care rămâne izolat. Credem că acestea sunt în mare măsură elemente de recunoaştere, al căror obiectiv ar fi să provoace frică şi confuzie şi să încerce să pregătească terenul pentru ce va urma, a conchis el.

UPDATE 21:55: Polonia este gata să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Rammstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA, şi cere şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă la fel, a transmis marţi într-o declaraţie Ministerul de Externe de la Varşovia, relatează Reuters, conform Agerpres. 

Congresmeni americani au îndemnat luni administraţia preşedintelui democrat Joe Biden să înlesnească transferul de avioane de luptă către Ucraina, din Polonia şi din alte ţări NATO şi est-europene, după un apel în acest sens făcut sâmbătă de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Autorităţile Republicii Polone... sunt gata să desfăşoare - imediat şi cu titlu gratuit - toate avioanele lor de tip MiG-29 la baza aeriană Rammstein şi să le pună la dispoziţia guvernului Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, Polonia cere Statelor Unite să ne furnizeze avioane second hand cu capacităţi operaţionale corespunzătoare. Polonia este gata să stabilească imediat condiţiile de achiziţionare a avioanelor", a anunţat MAE polonez. 

Rusia anunță noi coridoare umanitare

UPDATE 21:50: Armata rusă a anunţat marţi o nouă încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor din Ucraina, miercuri, de la ora 07:00 GMT, după stabilirea în cursul dimineţii a unor coridoare umanitare, transmite AFP.

"Rusia anunţă un regim de încetare a focului începând cu 9 martie, 10:00, ora Moscovei, şi este gata să creeze coridoare umanitare", a anunţa celula însărcinată cu aceste probleme în cadrul guvernului rus, citată de agenţia oficială TASS, conform Agerpres. 

Potrivit Moscovei, această propunere va fi transmisă autorităţilor ucrainene, care trebuie, ca în ajun, să confirme până la ora 00H00 GMT crearea de coridoare umanitare şi să anunţe de la ce oră vor deveni acestea funcţionale.

UPDATE 21:05: Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, a declarat marţi că forţele ruse au încercat în mod repetat să captureze capitala regională sudică Mikolaiv, atacuri ce au fost respinse de trupele ucrainene.

”Ar avea nevoie de zece ori mai multe forţe pentru a lua Mikolaiv”, a spus el într-un briefing televizat.

UPDATE 20:55: Armata ucraineană a reușit să reziste încercărilor trupelor rusești de a intra marți în orașul Harkov, potrivit guvernatorului regional, citat de Sky News.

Oleh Synehubov a declarat că Ucraina a zădărnicit o operațiune planificată cu 120 de parașutiști ruși în apropierea graniței. Aceștia au aterizat lângă Vovchansk, la aproximativ 30 km nord-est de Harkov, dar au fost învinși de soldații ucraineni.

Anterior, a fost confirmat faptul că 27 de civili ucraineni au fost uciși în orașul din nord-estul țării în ultimele 24 de ore. Al doilea oraș ca mărime din țară - în care locuiesc 1,4 milioane de oameni - a fost devastat de loviturile aeriene rusești de la începutul războiului, la 24 februarie.

306 milioane de euro și 20.000 de tone de alimente, donate Ucrainei

UPDATE 20:15: În pofida războiului cu Rusia, cantităţi mari de ajutoare de primă necesitate au ajuns în Ucraina, potrivit cifrelor oficiale, informează marţi dpa.

Circa 3.000 de camioane cu 20.000 de tone de produse alimentare, haine, medicamente şi echipamente militare au sosit în Ucraina în ultimele şase zile, a anunţat premierul ucrainean Denis Şmîhal.

De asemenea, 10 miliarde de hrivne (circa 306 milioane de euro) au fost donaţi armatei ucrainene printr-un cont înfiinţat în special în acest scop, a adăugat el. "Le mulţumim tuturor celor care ajută Ucraina", a spus Şmîhal.

El a mai spus că ucrainenii ar trebui să continue să contribuie la efortul naţional. "Date fiind circumstanţele, trebuie să ne adaptăm vieţile noastre la condiţiile economiei de război. Astăzi, toţi ucrainenii trebuie să se întrebe cum ar putea fi eficienţi pentru armată, ţară şi stat", a declarat Şmîhal, adăugând că ucrainenii dau dovadă de mare eroism. 

UPDATE 19:32: Şefii serviciilor americane de informaţii au considerat marţi puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie descurajat şi că acesta şi-ar putea intensifica asaltul asupra Ucrainei, în pofida eşecurilor militare în desfăşurarea invaziei şi a dificultăţilor economice rezultate în urma sancţiunilor internaţionale, relatează Reuters, conform Agerpres. 

Evaluarea analiştilor noştri arată că este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de asemenea eşecuri şi, dimpotrivă, el ar putea escalada conflictul, a declarat în timpul unei audieri în Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence - DNI), Avril Haines.

UPDATE 18:07: Un oficial de la Moscova a susţinut marţi că peste 2,5 milioane de oameni vor să plece din Ucraina în Rusia din cauza războiului, transmite dpa.

UPDATE 17:48: Comisia Europeană (CE) a publicat marţi planuri privind reducerea dependenţei blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta şi încetarea dependenţei de livrările de combustibil din Rusia "mult înainte de 2030", transmite Reuters.

Executivul comunitar va reduce dependenţa trecând la livrări alternative şi extinzând mai rapid energia curată. În mare parte implementarea planurilor va fi responsabilitatea guvernelor naţionale.

Noile planuri vin pe lângă politicile privind schimbările climatice care sunt în prezent negociate în UE, menite să scadă mai rapid emisiile în acest deceniu şi care vor reduce folosirea gazelor în UE cu 30% până în 2030.

UPDARE 17:30 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, omologul său chinez, Xi Jinping, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au exprimat susţinere pentru suveranitatea Ucrainei şi au pledat pentru continuarea eforturilor diplomatice în sensul încetării confruntărilor militare, anunţă Palatul Élysée.

Emmanuel Macron a discutat marţi, prin videoconferinţă, cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

"Preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei au prezentat consecinţele dramatice ale agresiunii ruse în Ucraina, în special numărul mare de victime civile şi de refugiaţi. Au abordat cu preşedintele Chinei eforturile în curs, inclusiv rolul sancţiunilor, în sensul ajungerii la o soluţie diplomatică", anunţă Preşedinţia Franţei, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia Mediafax.

"După ce a reamintit importanţa principiului suveranităţii şi integritării teritoriale şi a exprimat regret faţă de cele mai recente evoluţii, preşedintele Xi Jinping a anunţat că susţine acţiunile Franţei şi Germaniei pentru obţinerea unui armistiţiu, precum şi necesitatea garantării accesului populaţiei la ajutoare umanitare coordonate de Naţiunile Unite", precizează Palatul Élysée.

Cei trei lideri au convenit să menţină contactele pe durata confictului din Ucraina şi au discutat şi despre îmbunătăţirea relaţiilor Uniunea Europeană-China, prin depăşirea elementelor de dispută.

"Preşeditele Xi Jinping a îndemnat toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere şi a exprimat profunda sa preocupare privind conflictul" din Ucraina, a transmis, la rândul său, Preşedinţia Chinei, conform Televiziunii publice de la Beijing.

UPDATE 15:20  Un parlamentar leton s-a raliat 'legiunii internaţionale' pentru a lupta împotriva forţelor ruse

UPDATE 15:00 Un responsabil al formaţiunii lui Putin cere naţionalizatea companiilor occidentale care îşi sistează activitatea în Rusia

UPDATE 14:50 Războiul nu trebuie să escaladeze dincolo de Ucraina, spune secretarul general al NATO

UPDATE 14:27 Xi face apel la 'maximă reţinere' în Ucraina într-o discuţie cu Macron şi Scholz

UPDATE 14:07 Numărul refugiaţilor din Ucraina a depăşit pragul de 2 milioane (UNHCR)

UPDATE 14 Japonia,care în general nu primeşte refugiaţi, a primit până acum opt ucraineni care au fugit de război

UPDATE 13:55 Franţa spune că Europa trebuie să producă mai mult pentru a evita o criză alimentară mondială

UPDATE 13:47 Atacurile asupra spitalelor şi ambulanţelor se înmulţesc rapid, avertizează OMS

UPDATE 13:45 UE va decide 'unit şi coordonat' în cazul unui embargou american asupra hidrocarburilor din Rusia, afirmă Franţa

UPDATE 13:35 Zelenski: Mi-am pierdut interesul pentru NATO. Nu sunt pregătiți să ne accepte. Sunt gata pentru dialog, dar nu pentru capitulare / VIDEO

UPDATE 13:34 Justiţia germană anchetează posibile crime de război comise de forţele ruse în Ucraina

UPDATE 13:30 Situaţia gravă din Ucraina cauzată de războiul lansat de Rusia, evocată în intervenţiile din plenul PE

UPDATE 13:23 UE va sancţiona mai mulţi oligarhi ruşi precum şi trei bănci din Belarus pentru invadarea Ucrainei

UPDATE 13:15 Ministerul ucrainean al Apărării acuză partea rusă că nu respectă culoarul umanitar la Mariupol

UPDATE 13:11 Localnicii se evacuează din oraşul Sumî, aflat sub asediu, în primul culoar umanitar convenit cu Rusia

UPDATE 12:55 Zelenski critică 'promisiunile' neonorate ale Occidentului

UPDATE 12:48 Iohannis: Dorim ca decizia aliată de înfiinţare a Grupului de luptă în România să fie aprobată cât mai curând

UPDATE 12:33 Italia vrea să scape de dependenţa de gazul rusesc în cel mult doi ani şi jumătate

UPDATE 12:32 Agresiunea rusă forţează UE să facă un 'salt mare' în planurile sale de apărare 

Noua strategie de securitate şi apărare a Uniunii Europene, pe care liderii blocului comunitar speră să o valideze în cadrul summitului lor din 24-25 martie, o forţează să facă un 'salt mare' în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi să manifeste mai multă fermitate în faţa ameninţărilor care în ultimele săptămâni au trecut din registrul ipotetic în cel real, relatează EFE.

UPDATE 12:13  4 elicoptere ucrainene, în spațiul aerian al României cu destinația Brașov. Vezi detalii aici!

UPDATE 12:10 'Call Russia': O campanie telefonică pentru a combate propaganda Moscovei

Mai mulţi lituanieni au lansat marţi o campanie de apeluri telefonice în Rusia pentru a combate propaganda Moscovei şi pentru a contribui astfel la încheierea războiului din Ucraina, informează AFP.

UPDATE 12:07 Fostul preşedinte ucrainean Ianukovici îi cere lui Zelenski să renunţe să lupte împotriva Rusiei

UPDATE 12:01 LME a suspendat tranzacţiile cu nichel după creşterile fără precedent din ultimele două zile

Bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange-LME) a decis marţi să suspende tranzacţiile pe piaţa nichelului, după ce creşterile fără precedent din ultimele două zile i-au pus pe brokeri în situaţia în care au dificultăţi în a-şi plăti apelurile în marjă împotriva poziţiilor short extrem de neprofitabile, transmite Bloomberg.

UPDATE 12 Premierul desemnat al Muntenegrului anunță că va acționa pentru a slăbi influența Rusiei.

Dritan Abazović a declarat că dacă guvernul său va fi învestit va lua decizii care vor oferi „aliaților un sprijin mai puternic pentru combaterea influenței Rusiei”, transmite presa locală, conform Rador.

UPDATE 11:30 Compania rusă Gazprom susţine că livrările de gaz prin Ucraina continuă la un nivel ridicat

În ciuda războiului, livrările de gaz rusesc prin Ucraina continuă la un nivel ridicat, conform companiei energetice Gazprom din Rusia, relatează DPA. Gazprom a anunţat marţi la Moscova că volumul de livrări de gaz agreat prin contract este de 109 milioane de metri cubi pentru 24 de ore, în timp ce volumul anual este de 40 de miliarde de metri cubi. 

UPDATE 11:05 Medici fără Frontiere: Situaţia medicală din Ucraina se înrăutăţeşte

Războiul din Ucraina îngreunează tot mai mult eforturile de a-i ajuta pe răniţi, a transmis marţi organizaţia Medici fără Frontiere (MSF), potrivit DPA. 

UPDATE 10:40 UE ar putea vinde obligaţiuni pentru a finanţa cheltuielile statelor membre cu apărarea şi energia

Uniunea Europeană va prezenta săptămâna aceasta un plan care prevede emiterea în comun de obligaţiuni, pe o scară largă, pentru a finanţa cheltuielile cu apărarea şi energia în cele 27 de state membre, în condiţiile în care blocul comunitar se confruntă cu consecinţele invadării Ucrainei, informează Bloomberg. 

UPDATE 10:20 Statul Major General al armatei ucrainene spune că ritmul înaintării trupelor ruse a încetinit

Rusia şi-a continuat marţi ofensiva în nordul, sudul şi estul Ucrainei, dar ritmul înaintării sale a încetinit în prima parte a celei de-a treisprezecea zile de război, a informat Statul Major General al armatei ucrainene într-un comunicat, citat de EFE şi Unian. 

UPDATE 10:18 Londra spune că va susţine Polonia dacă va decide să trimită avioane Ucrainei şi consideră că Putin este terminat

UPDATE 10:10 Vicepremierul Vereşciuk anunţă că începe evacuarea civililor din Sumî; Rusia afirmă că a deschis coridoare umanitare

UPDATE 10 Ministerul de Interne: 3.469 de ucraineni au solicitat azil în România de la începerea conflictului

UPDATE 09:58 Zelenski retrage, prin decret prezidenţial, soldaţii ucraineni din misiunile de menţinere a păcii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis marţi să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse, relatează EFE şi Ukrainska Pravda.

UPDATE 09:30 Mai mulţi dansatori străini au părăsit companii prestigioase de balet din Rusia

Brazilianul David Motta Soares şi italianul Jacopo Tissi, balerini la Teatrul Bolşoi, o emblemă culturală a Rusiei, au anunţat luni că demisionează de la prestigioasa companie moscovită în semn de solidaritate cu victimele conflictului armat din Ucraina, informează AFP.

UPDATE 09 Marea Britanie instalează la Calais, în Franţa, un centru de cereri de viză pentru refugiaţii ucraineni

UPDATE 08:50 Jucătorii şi antrenorii străini din Rusia şi Ucraina se vor putea angaja oriunde (FIFA)

UPDATE 08:20 Germania va găzdui o reuniune G7 dedicată impactului invadării Ucrainei asupra securităţii alimentare

UPDATE 08:15 Peste 10 morţi în urma unor atacuri ruseşti la Sumî, în nord-estul Ucrainei      

Mai mult de zece persoane au fost ucise în lovituri aeriene asupra oraşului Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale, citate de DPA.

UPDATE 08 IGPF: 29.636 de cetăţeni ucraineni au intrat în România luni          

 

Citește ce sa întâmplat în primele 12 zile ale războiului Rusia - Ucraina:

•  ZIUA 12  •  ZIUA 11  •  ZIUA 10   •  ZIUA 9   •   ZIUA 8   •   ZIUA 7   •   ZIUA 6   •   ZIUA 5   •   ZIUA 4   •   ZIUA 3   •   ZIUA 2   •   ZIUA 1  •

UPDATE 07:38 Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.

"Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă", a spus Novak luni, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2 (citește AICI).

UPDATE 07:14 Președintele Rusiei a lansat un videoclip de Ziua Internațională a Femeii în care spune că recruții și rezerviștii nu sunt chemați să lupte în prima linie.

„Permiteți-mi să subliniez că soldații care fac serviciul militar nu participă și nu vor participa la ostilități... sarcinile atribuite sunt rezolvate doar de militari profesioniști”, a spus el. Spre deosebire de noi, efortul militar al Ucrainei este ocupat în mare măsură de civili, a mai zis președintele rus.

Mesajul lui Putin a avut ca scop atenuarea presupuselor preocupări din partea femeilor ruse - „mamele, soțiile, surorile, miresele și prietenele soldaților și ofițerilor noștri care sunt acum în luptă” (citește AICI).

UPDATE 06:41 Rusia a depășit Iranul și Siria și a devenit cea mai sancționată țară din lume, potrivit site-ului de urmărire a sancțiunilor Castellum.ai. Potrivit site-ului, 2.754 de sancțiuni erau în vigoare împotriva Rusiei înainte de 22 februarie. Alte 2.778 de sancțiuni au fost impuse în zilele următoare invaziei, ducând totalul la 5.532, depășind cele 3.616 de sancțiuni ale Iranului.

UPDATE 06:28 Rusia va declara un „regim de tăcere” și este gata să ofere coridoare umanitare în Ucraina la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), au declarat rapoartele presei de stat ruse. Ei citează oficialii rusi ai Ministerului Apărării care spun că acest lucru va fi făcut pentru a evacua civilii din orașele Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov și Mariupol.

UPDATE 06:21  Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat luni că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără "consecinţe radiologice", informează marţi AFP.

Potrivit agenţiei ONU cu sediul în Viena, autorităţile ucrainene au informat despre un atac care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii.

UPDATE 06:16  Dmytro Zhyvytsky, care conduce Administrația Militară Regională Sumy, a declarat într-un videoclip postat pe Facebook că, după ora locală 23:00, avioane de război rusești au efectuat lovituri asupra nord-estului orașului, iar printre persoanele ucise se află și copii.

UPDATE 06:03  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat țările occidentale că războiul nu se va opri în Ucraina, iar un atac asupra libertăților de acolo va afecta tot restul lumii. Acesta a cerut mai mult implicare din partea președintelui american joe Biden. (citește AICI).

UPDATE 05:35 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky va ține o alocuție ”istorică” în Camera Comunelor din Marea Britanie, marți, la ora 19:00 (ora României).

Zelenski se va adresa membrilor parlamentului printr-un link video. Este prima dată când are loc un asemenea moment în cadrul Camerei Comunelor. În timpul discursului liderului de la Kiev, activitățile parlamentare oficiale vor fi suspendate, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Comunelor, precizează Antena 3.

UPDATE 05:10 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat luni că vrea să păstreze ţara neutră în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează DPA. "Austria a fost neutră, Austria este neutră şi Austria va rămâne neutră", le-a spus Nehammer jurnaliştilor în timpul unei vizite efectuate în Qatar.

"Neutralitatea este importantă", a afirmat el, adăugând că subiectul neutralităţii Austriei este unul închis, scrie Agerpres. 

UPDATE 04:45 Reprezentantul UE pe politică externe, Josep Borrell, susține că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru 5 milioane de refugiați din Ucraina.

„Trebuie să fim pregătiți să primim cinci milioane de oameni. Știm că în timpul crizei din Siria din anii 2015-2016, care a fost criza migranților în Europa, vorbeam despre aproximativ 1,5 milioane de oameni, acum vor fi mai mulți”, a declarat Borrell, potrivit CNN,  înainte de o ședință a miniștrilor de externe care se desfășoară la Montpellier, în Franța.

Diplomatul european a mai spus că UE nu trebuie să se mobilizeze doar pentru a acorda ajutor umanitar, dar și pentru a aloca resurse țărilor care au granițe cu Ucraina prin care intră refugiați.

 UPDATE 03:00 Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în războiul de gherilă urbană pentru a lupta în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, transmite AFP.

'Credem că informaţiile conform cărora (ruşii) recrutează luptători sirieni pentru a-şi consolida forţele în Ucraina sunt adevărate', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de apărării, John Kirby. 'Este interesant că domnul Putin ajunge să recurgă la luptători străini', a continuat el, în contextul în care, potrivit Pentagonului, Rusia a angajat în Ucraina practic toate forţele sale de luptă masate în ultimele luni la graniţă, prezenţă militară estimată de Washington la peste 150.000 de soldaţi.

Wall Street Journal a informat duminică că Moscova a început în ultimele zile să recruteze luptători sirieni pentru a-i folosi în preluarea zonelor urbane. Un oficial american mai declarase pentru această publicaţie că unii luptători sirieni se află deja în Rusia, unde se pregătesc să se alăture luptei din Ucraina. Cu toate acestea, Pentagonul nu are o 'vizibilitate perfectă' asupra numărului şi identităţii luptătorilor care sunt recrutaţi, a precizat John Kirby, informează Agerpres.

UPDATE 02:25  Vladimir Putin a anunţat luni că nu va trimite recruţi sau rezervişti să lupte în Ucraina, asigurând că ofensiva este realizată de profesionişti care îndeplinesc obiectivele stabilite, transmite AFP.

'Vreau să subliniez faptul că soldaţii care efectuează serviciul militar nu participă şi nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară a rezerviştilor', a afirmat preşedintele Putin într-un discurs televizat, cu ocazia sărbătoririi zilei internaţionale a femeii, pe 8 martie. 'Obiectivele stabilite sunt implementate doar de militari profesionişti. Sunt sigur că ei asigură în mod eficient securitatea şi pacea poporului rus', a continuat liderul de la Kremlin, potrivit Agerpres.

UPDATE 02:10 Generalul-maior Vitaly Gerasimov, care a participat la al doilea război cecen, războiul din Siria și anexarea Crimeei, a fost ucis în luptele de lângă Harkov, transmite agenția Nexta.

Este al doilea general important al Armatei Ruse care moare în Ucraina, după ce ceneralul-maior Andrei Sukhovetsky, comandant al temutelor trupe de operatiuni speciale Spetsnaz, ar fi fost ucis de un lunetist ucrainean. Informația referitoare la uciderea generalului-maior Vitaly Gerasimov a fost confirmată și pe canalele de Telegraf folosite de propaganda rusă.

„Generalul-maior Vitaly Petrovici Gerasimov, șeful Statului Major - Prim-adjunct al Comandantului Armatei 41 Combinate din Districtul Militar Central, a murit eroic astăzi în luptele de lângă Harkov. Vitaly Petrovici a fost lângă soldații săi până la urmă, nu s-a retras nici măcar un pas și a luptat ca un adevărat erou”, transmit rușii.

UPDATE: Pentagonul crede că Rusia încearcă să recruteze luptători străini pentru războiul din Ucraina.

„Avem indicii care ne arată că încearcă să înroleze luptători străini, în contextul în care remarcăm că avansul celor peste 150.000 de soldați ruși este blocat în interiorul Ucrainei, în special în nord. Putin consideră necesar să încerce recrutarea unor luptători străini pentru acest război al lui”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagon, conform Digi24.

UPDATE: Volodimir Zelenski s-a filmat din nou şi de această dată a dat şi adresa biroului său. 

”Stau în Kiev.

Pe strada Bankova.

Și nu mi-e frică de nimeni.

Rămân atât cât este nevoie pentru a câștiga acest război!”, se arată în textul care însoțește clipul video al președintelui Ucrainei, conform Fanatik.ro.

UPDATE: BOEING nu mai cumpără titan din Rusia 

Compania aerospaţială americană Boeing a anunţat luni că nu va mai cumpăra titan din Rusia, transmite dpa.

Boeing şi-a extins reţeaua de aprovizionare în ultimii ani şi "are un inventar substanţial de titan", a informat compania americană.

Săptămâna trecută, Boeing anunţase deja că îşi suspendă afacerile cu companiile aeriene ruseşti.

Producătorii de aeronave folosesc titanul la suspensiile motoarelor şi trenurile de aterizare.

Rusia joacă un rol important în aprovizionarea industriei prin corporaţia VSMPO-AVISMA - cel mai mare producător de titan din lume - , care face parte din conglomeratul de stat din domeniului apărării Rostec, scrie Agerpres.

Boeing exploatează unitatea de producţie Ural Boeing Manufacturing (UBM) împreună cu VSMPO-AVISMA.

Cele două companii au convenit în noiembrie 2021 că partea rusă va rămâne cel mai mare furnizor de titan pentru avioanele comerciale Boeing "în următorii ani". Însă relaţia de afaceri a devenit din ce în ce mai delicată, mai ales că despre CEO-ul Rostec, Serghei Cemezov, se spune că are legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin şi este vizat personal de sancţiunile SUA.

UPDATE: Primarul din Gostomel, ucis în timp ce dădea mâncare celor rămaşi fără casă din cauza bombardamentelor. 

Yuri Ilich Prylypko, primarul oraşului Gostomel, a murit în timp ce distribuia alimente cetăţenilor oraşului său. Acesta a fost împuşcat de un soldat rus, transmite theacenstory.com.

UPDATE: Statele Unite au decis trimiterea a încă 500 de militari în state membre NATO din Europa de Est, inclusiv personal militar aerian în România, anunţă John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, citat de CNN.

Vor fi transferaţi 150 de militari şi avioane de realimentare Kc-135 de la Baza aeriană Fairfield (statul Washington) în Grecia şi 40 de militari de la Centrul pentru operaţiuni aeriene Fort Stewart (statul american Georgia) în Polonia şi România.

De asemenea, 300 de militari americani din Baza Fort Bragg (Carolina de Nord) şi o companie de întreţinere din Fort Stewart (statul american Georgia) vor fi detaşaţi în Germania, scrie Mediafax.

UPDATE: Preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul britanic Boris Johnson sunt "hotărâţi să continue să crească costurile" impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Casa Albă după o videoconferinţă a celor patru lideri, transmite AFP.

Frontul foarte unit de până acum al Occidentului în ceea ce priveşte sancţiunile economice părea să se fisureze luni în chestiunea impunerii unui embargou vânzărilor de hidrocarburi ruseşti, opţiune respinsă de Germania, care este foarte dependentă de aprovizionarea cu gaz rusesc.

Comunicatul de presă publicat de Berlin la încheierea videoconferinţei nu abordează subiectul sancţiunilor şi insistă mai ales asupra "noilor posibilităţi de ajutor umanitar pentru Ucraina", subiect care a fost de asemenea prezent pe agenda discuţiilor.

Luni, cancelarul Olaf Scholz a spus că importurile de combustibili fosili din Rusia sunt "esenţiale" pentru "viaţa de zi cu zi a cetăţenilor" din Europa şi a susţinut că aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată altfel în această etapă.

Preşedintele Joe Biden, pe de altă parte, este supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea parlamentarilor din ambele partide pentru a opri această sursă esenţială de venit a regimului lui Vladimir Putin.

Statele Unite, un mare producător de petrol, importă puţin ţiţei rusesc.

Atunci când este întrebat despre un astfel embargou, preşedintele Biden repetă că "nimic nu este exclus". Joe Biden nu a luat încă nicio decizie pentru a nu deteriora coeziunea cu partenerii europeni şi de teamă ca aceasta să nu alimenteze o inflaţie deja galopanta, care îi subminează popularitatea în rândul americanilor, arată Agerpres. 

UPDATE: Macron anunţă că războiul va mai continua. 

Şeful statului francez a subliniat faptul că ţările europene nu vor intra direct în conflict pentru că un război cu Rusia ar fi un război mondial, cu o putere dotată cu armă nucleară.

”Războiul va fi purtat în continuare”, a afirmat Emmanuel Macron. Pentru că ”nu cred că, în zilele şi săptămânile următoare, va exista o soluţie reală negociată. Sper şi facem tot ce putem pentru a ajuta”, a menţionat preşedintele francez.

”Discuţia cu (Vladimir) Putin este dificilă pentru că refuză încetarea focului”, care este ”condiţia prealabilă pentru ca între Moscova şi Kiev să existe un dialog real”, a apreciat el.

”Responsabilitatea noastră este să continuăm să vorbim cu popoarele rus şi belarus”, dar de asemenea cu ”liderii” şi ”să respectăm întotdeauna Rusia ca ţară” pentru că ”nu există pace durabilă dacă Rusia nu este încadrată într-o mare arhitectură de pace pe continentul nostru”, a afirmat, de asemenea, preşedintele francez.

Mai mult, ”toţi admirăm foarte mult rezistenţa manifestată de poporul ucrainean, liderii săi şi preşedintele său”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa ”va avea contribuţia sa pentru a-i primi, îngriji, adăposti şi integra” pe ucrainenii care fug din ţara lor afectată de război. De asemenea, preşedintele francez a indicat că ar putea fi luate măsuri pentru a ajuta Republica Moldova, o ţară mică care se află sub presiune din cauza afluxului de refugiaţi, scrie Agerpres.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina doreşte discuţii directe între preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, deoarece Kievul ştie că Putin este persoana care ia deciziile, transmite Reuters.

"Ne dorim de multă vreme o conversaţie directă între preşedintele Ucrainei şi Vladimir Putin, pentru că înţelegem cu toţii că el este cel care ia deciziile finale, mai ales acum", a spus Kuleba într-o emisiune de televiziune în direct.

"Preşedintele nostru nu se sperie de nimic, inclusiv de o întâlnire directă cu Putin", a adăugat Kuleba.

"Dacă nici Putin nu se sperie, atunci să vină la întâlnire, să se aşeze şi să vorbească", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel