Raportul Weber cere PE interzicerea ofițerilor acoperiți în redacțiile de știri

Renate WEBER
Renate WEBER

Raportul de inițiativă al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media în UE a fost adoptat, joi, de Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, votul final asupra raportului fiind programat pentru sesiunea plenară din aprilie. Raportul solicită statelor membre și Uniunii "să respecte, să garanteze, să apere și să promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare și de informare și la libertatea și pluralismul mass-media", precum și adoptarea unei legislații, privind prevenirea infiltrării redacțiilor de știri prin intermediul unor agenți de informații acoperiți, informează un comunicat de presă transmis redacției. 

În plus, Renate Weber solicită în raport și ca UE "să se abțină, în consecință, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care să împiedice sau să amenințe libertatea presei".

"Din păcate, este o mare eroare să credem că atunci când un drept este acordat, acesta nu va fi încălcat. De aceea, nu putem lăsă niciodată garda jos" - spune raportoarea Renate Weber, purtatoare de cuvânt a grupului politic ALDE în materie de libertăți civile.

Potrivit liberalei, "un mecanism de monitorizare și raportare asupra respectării depline a libertății mass-media și pluralismului în țările UE ar trebui să devină un exercițiu democratic regulat. Fără transparență totală privind proprietarii mass-media nu putem garanta pluralismul mass-media în Europa".

Având în vedere importanța asigurării independenței jurnaliștilor, deputații solicită ca "jurnaliștii să fie protejați împotriva presiunilor, intimidării, hărțuirii, amenințărilor și violenței", din partea editorilor sau proprietarilor media, cât și din partea unor lobby-uri politice, economice sau a altor grupuri de interese.

În plus se mai cere și elaborarea unor proceduri și mecanisme pentru alegerea și numirea factorilor decidenți din domeniu, având la bază "transparența, merite profesionale, experiența incontestabilă și care să asigure profesionalism, integritate, independența (...), în locul criteriilor politice sau partizane", precum și stabilirea unor norme care să asigure rezolvarea situațiilor de conflict de interese.

Un amendament important al raportului propus de Renate Weber și susținut de eurodeputatul PSD Ioan Enciu, la solicitarea formulată de organizația ActiveWatch, solicită UE adoptarea legislației privind "prevenirea infiltrării redacțiilor de știri prin intermediul unor agenți de informații". În susținerea solicitării se arată că "aceste practici pun în mare pericol libertatea de exprimare, având în vedere că acestea permit supravegherea redacțiilor de știri, generează un climat de neîncredere, împiedică strângerea de informații, amenință confidențialitatea surselor, încearcă să informeze eronat și să manipuleze publicul, precum și să discrediteze credibilitatea mass-media".

În ciuda opoziției parlamentarilor din grupul politic PPE, al cărui raportor din umbră pentru acest dosar este liderul grupului PDL din PE, Marian-Jean Marinescu, care a și dat indicația de vot împotrivă, amendamentul a fost aprobat de membrii Comisiei LIBE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel