Radu Burnete (Concordia): Am propus ca salariul minim să crească la 3.500 de lei în iulie 2024

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Propunerea de majorare a salariului minim pe economie abia din iulie 2024 este motivată de necesitatea unei perioade de predictibilitate de cel puțin 12 luni.

Reprezentanții Concordia și ai Consiliului Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) au propus Guvernului în cadrul Consiliului Național Tripartit, ca salariul minim pe economie să crească abia din iulie 2024, la 3.500 de lei, respectiv din ianuarie 2025, la 3.700 de lei, urmând ca apoi să intre îm mecanismul de negociere, asumat prin PNRR.

Motivarea acestei propuneri este necesitatea unei perioade de predictibilitate de cel puțin 12 luni.

”Am propus astăzi Guvernului în Consiliul Naţional Tripartit, alături de CNIPMMR, ca salariul minim să crească la 3.500 de lei în iulie 2024 şi apoi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceea să intrăm într-un mecanism nou de negociere cum ne-am asumat prin PNRR.

Am explicat că e nevoie de predictibilitate de minimum 12 luni de zile şi că deocamdată în România, atât salariul mediu, cât şi cel minim, au avut în ultimii doi ani de zile o dinamică peste inflaţie”, a afirmat directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, citat de Agerpres.

Citește și: Radu Burnete (Concordia): Ne trebuie un Cod fiscal mai simplu! Cu cât creştem taxele şi impozitele, scoatem bani din economia productivă!

Companiile au nevoie de calendar de creșteri salariale

Burnete a menţionat că această dinamică de creştere a salariului minim se imprimă asupra întregii mase salariale, chiar şi în companiile unde salariile sunt mai mari.

”Ea trebuie să fie predictibilă şi cuantificabilă, pentru că are un impact semnificativ asupra competitivităţii companiilor, în special a celor care exportă. Pentru aceste companii este esenţial să aibă un calendar de creştere pe un termen suficient de mare.

Ministrul Finanţelor ne-a prezentat datele principale ale construcţiei bugetare, aşteptăm să vedem proiectul de buget aşa cum îşi propune Guvernul să-l adopte.

Am explicat în întâlnire că este esenţial pentru mediul de afaceri ca Guvernul să propună un buget realist, în special pe partea de colectare a veniturilor, dar şi pe cea de cheltuieli”, a mai spus Radu Burnete.

În opinia sa, ar fi inacceptabilă ”o repetare a scenariului de anul acesta când la mijlocul anului am aflat că deficitul este cu câteva procente mai mari decât era prognozat în buget”.

În acest moment salariul minim pe economie este de 3.300 de lei, aplicabil de la 1 octombrie, în urma unei reglementări realizate printr-o hotărâre de Guvern, după ce la începutul anului a fost de 3.000 de lei.

Citește și: Salariul minim creşte de la 1 octombrie. Aproape 1,9 milioane de salariați vor primi în mână peste 2.000 de lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel