Vicepreşedintele Departamentului de Transport al PSD, Dragoş Titea, a acuzat compania Tarom că ar fi practicat un tarif dublu faţă de alţi operatori în cazul transportului românilor care au dorit să părăsească Japonia.
Social-democratul a afirmat că preţul perceput de compania Tarom pentru biletele de transport Tokyo-Bucureşti, în cazul zborului destinat românilor care au dorit să părăsească Japonia, ar fi fost de 1.707 euro, informează Mediafax. Spre comparaţie, a adăugat el, un bilet dus-întors către şi dinspre Tokyo ar costa între 831 euro, la British Airways, şi 989 euro, la Air France. Titea a solicitat conducerii Tarom să explice diferenţa de preţ a biletului, în condiţiile în care costul unui transport aerian dus-întors Bucureşti-Tokyo ar fi fost de 2.000 euro.
Social-democratul a acuzat şi politica Guvernului Boc în ceea ce priveşte transportul românilor din Japonia, susţinând că Executivul şi-a bătut joc de aceştia, tratându-i cu dispreţ atunci când le-a solicitat achitarea a jumătate din costul cursei. Premierul Emil Boc a declarat, luni, că statul român acoperă doar o parte din costul de transport al cetăţenilor români din Japonia care vor să revină în ţară, iar aceştia trebuie să suporte la rândul lor anumite cheltuieli, prin angajamente de plată, deoarece pe bani publici nu pot fi făcute acte de caritate. El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti cum comentează faptul că mulţi dintre românii aflaţi în Japonia s-au plâns de faptul că nu au avut bani pentru transportul în ţară, deşi au dorit să revină în România.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, că biletele de avion pentru repatrierea românilor din Japonia au fost subvenţionate de stat, au avut un "tarif rezonabil", altfel ar fi costat 2.000-3.000 de euro şi a considerat drept "acuzaţie infamă" criticile privind o posibilă speculă. Întrebat dacă au fost români care nu au venit din Japonia pentru că nu au putut să achite preţul biletului de avion, Baconschi a spus că pentru acoperirea tuturor cheltuielilor tariful unui bilet ar fi fost "undeva la 2.000-3.000 de euro", iar românii din Japonia au un nivel de trai destul de bun. "În al doilea rând, am putut să le oferim un bilet subvenţionat cu un tarif absolut rezonabil", a adăugat ministrul de Externe, arătând că existau şi alte variante, cum ar fi ca aceştia să vină cu alte curse de linie care ar fi putut să coste şi de trei ori mai scump.
Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost suplimentat, duminică, de Guvern cu 1,1 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români aflaţi în Japonia şi care doresc să revină în ţară. Premierul a arătat, în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de duminică a Executivului, că Guvernul va suporta "cursul de dus", pentru că avionul a plecat pentru a-i aduce pe cetăţenii români care se află în Japonia, şi că împreună cu compania a fost stabilită modalitatea de plată, inclusiv prin angajamente de plată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu