Protest împotriva Maiei Sandu, în Găgăuzia. Pro-rușii se opun integrării Republicii Moldova în UE

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Astăzi, în orașul Comrat, protestatarii s-au adunat din nou pentru a-și exprima nemulțumirile față de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În ciuda eforturilor autorităților pentru a facilita dialogul, atmosfera a fost tensionată, iar revendicările au fost exprimate în termeni duri.

Unul dintre manifestanți a declarat că ar dori ca Maia Sandu să "nu fie nicăieri" și a îndemnat-o să "meargă în Europa". Cu toate acestea, acesta a respins ideea aderării la Uniunea Europeană, susținând că "Europa va fi curând distrusă, există deja discordie". Când a fost întrebat de unde provine această informație, protestatarul a răspuns că "TikTok arată totul", relatează nokta.md.

O altă protestatară a spus că lui Maiei Sandu i-ar fi frică să comunice cu protestatarii și s-a plâns că președinta nu vine în Găgăuzia, aceasta în timp ce, ultimele două vizite ale președintei în autonomie, protestatarii Șor au cerut ca Sandu să părăsească Găgăuzia și întreaga Moldovă.

La protest, reporterii de la nokta au întâlnit și alte voci, printre care și Alexander Panov, asociat cu partidul "Șansa". Acesta a negat că organizatorii manifestației ar disprețui președintele și autoritățile centrale, însă a folosit portavocea pentru a striga "Rușine" și "Jos, Maia Sandu".

Printre acuzele aduse președintei s-a numărat și reducerea plăților pentru asistenți, însă a fost subliniat faptul că finanțarea acestora în Găgăuzia este gestionată de autoritățile locale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, neavând nicio legătură cu președinția.

În timpul celor două vizite anterioare ale președintelui în autonomie, cereri pentru plecarea lui Sandu din Găgăuzia și chiar din Moldova au fost exprimate în protestele susținătorilor lui Șor.

Activistul Ivan Bessarab a mers chiar mai departe, numind-o public pe Maia Sandu "păpușă", adăugând și mai multă tensiune atmosferei deja încărcate.

Cu toate acestea, este important de subliniat că protestul de astăzi reflectă o varietate de nemulțumiri și viziuni, iar expresiile vehemente nu ar trebui să fie interpretate ca fiind reprezentative pentru întreaga populație.

Președinta Maia Sandu a făcut o propunere astăzi la Comrat, în cadrul unei întâlniri cu studenții Universității de Stat din Comrat. Ea a propus instituirea unui program de studiere a limbii gagăuze, care a fost inclusă pe lista limbilor pe cale de dispariție.

Conform declarațiilor șefei statului, actuala conducere din UTA Găgăuzia pare să fie mai preocupată de protejarea "fugarilor" decât de conservarea și promovarea limbii gagăuze.

„De ce limba găgăuză s-a pomenit pe lista limbilor pe cale de dispariție, deși există Autonomia Găgăuză? Autoritățile centrale vor să vadă progres în ceea ce privește studierea limbii de stat, dar și a limbii găgăuze. Trebuie să vedem și interes din partea conducerii autonomiei. Uneori mi se creează impresia că sarcina păstrării limbii, identității și culturii găgăuze a trecut pe planul doi, iar pe primul plan apar fugari care vor să certe găgăuzii cu Chișinăul. Interesul față de programul gratuit, finanțat de buget, este mare. Trebuie un program similar pentru limba găgăuză. Autoritățile autonomiei și-au asumat să elaboreze un asemenea program încă acum trei ani, dar deocamdată fără succes”, a precizat șefa statului citată de ziarulnational.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel