EXCLUSIV  Prof. Geavlete: Toți bărbații de peste 50 de ani, dacă țin la viața lor, trebuie să facă testul PSA / video

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

„Toți bărbații de peste 50 de ani, dacă țin la viața lor, trebuie să facă testul PSA!”, a spus Profesorul dr. Petrișor Geavlete.

 

 

Profesorul dr. Petrișor Geavlete a fost invitat la „Academia de Sănătate“, la DC Medical și DC News, unde a vorbit despre problemele de prostată.

Invitat la „Academia de Sănătate“, la DC Medical și DC News, profesorul doctor Petrișor Geavlete a vorbit despre testul PSA care trebuie făcut de bărbații trecuți de o anumită vârstă. Totodată, acesta a explicat și de ce niște niveluri mai crescute detectate la acest test nu înseamnă obligatoriu că pot fi efectul unei afecțiuni grave.

Astfel, profesorul Irinel Popescu l-a întrebat pe medicul Petrișor Geavlete: „Revenind la ceea ce trebuie să însemne grija fiecăruia față de sănătatea proprie, cam de la ce vârstă și la ce interval de timp ar trebui ca fiecare bărbat să-și facă PSA-ul?“

„Atât ghidul european, cât și cel american au trei criterii foarte clare. Toți bărbații de peste 50 de ani, dacă țin la ei și la viața lor, trebuie să facă acest PSA. Este un lucru foarte bine stabilit. În al doilea rând, cei care au avut în familie cancer de prostată trebuie să facă de la 45 de ani, deci cu cinci ani mai devreme, pentru că există un risc mai mare. Sigur, în al treilea rând, chiar dacă noi nu avem populație de culoare, în SUA se face de la 40 de ani acest test (n.r. pentru populația de culoare). Iată, e în funcție și de rasă și de vârstă.

Acest PSA total se zice că e normal între 0 și 4. Sigur, e foarte subiectiv din multe puncte de vedere. El poate fi influențat de mărimea prostatei sau de inflamație. De aceea, de foarte multe ori, atât eu, cât și restul urologilor din lume, în clipa în care au un PSA mai mare fără să aibă niciun semn, îi dă un tratament antiinflamator. Deci, nu te grăbești cu investigații în plus. S-a observat că, în cazul unei inflamații, crește PSA-ul. Atunci, îi dai tratament antiinflamator, iar după 1-2 luni, când îi repeți PSA-ul, o să vezi că de la 4-5 a ajuns la 2. Lucrul ăsta e extrem de important.

Însă, când PSA-ul după o perioadă de timp rămâne același, atunci e altceva. Atunci te poți gândi că nu e doar inflamație.“, a conchis medicul.

Celulele prostatei, atât cele normale, cât și cele maligne produc o proteină denumită antigenul specific prostatic (PSA). Testul PSA măsoară nivelul de PSA din sânge. În condiții normale, bărbații au niveluri scăzute de PSA în sânge. În anumite boli, în fluxul sanguin ajunge mai mult PSA în contextul întreruperii funcționarii normale a prostatei, ceea ce poate determina o creștere a PSA, indicând prezența bolii la nivelul glandei.

Operaţii cel mai des solicitate. Prof. dr. Petrișor Geavlete: Bolnavii vor să fie operați dimineața, iar seara să ajungă acasă

Prof. dr. Petrișor Geavlete a dezvăluit, la „Academia de Sănătate", care sunt tipurile de operaţii cel mai des solicitate de către pacienţii care doresc ca procesul de vindecare să fie cât mai scurt, iar ei să se întoarcă repede acasă.

„După mine, nu există niciun bolnav care, în momentul în care are o afecțiune urologică, să nu aibă nevoie și de un sfat nefrologic. Nu e totul să scoți endoscopic un calcul, adică să ai o operație modernă, minim-invazivă, ci este extrem de important să poți să urmărești bolnavul, să vezi evaluarea metabolică, să vezi ce se întâmplă cu acest bolnav în timp, recidivele, şi aşa mai departe. (...)

Niciun pacient, atunci când vorbești cu el și îi spui că ar avea nevoie de o intervenție sau operație clasică, nu este încântat. Minim-invazivitatea procedeelor terapeutice este pe primul plan astăzi și absolut toți bolnavii sunt doritori de a fi operați dimineață și seara să ajungă acasă. Este o tendință corectă, o tendinţă care există în centrele mari din toată lumea și poate că este și normală, pentru că tehnicitatea este pe măsură și ne permite, astăzi, să putem să aplicăm metode care într-adevăr rezolvă bolnavul şi bolnavul, prin metodele acestea minim-invazive să poată să ajungă repede acasă“ (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel