Prețul barilului a început să scadă în urma unei inițiative luate de SUA.
Administrația Biden ia în considerare eliberarea a până la 180 de milioane de barili de petrol pe parcursul mai multor luni din Rezerva Strategică de Petrol (SPR), au declarat patru surse americane, citate de Reuters. Prețurile au scăzut cu mai mult de 4 dolari, transmite Mediafax.
Este pentru a treia oară când Statele Unite recurege la rezervele strategice în ultimele șase luni și ar fi cea mai mare cantitate livrată din istoria de aproape 50 de ani a SPR.
Până în prezent, eliberările nu au reușit să scadă prețurile, deoarece cererea mondială aproape că a atins nivelurile de dinaintea pandemiei, în timp ce oferta s-a restrâns la nivel global.
Prețurile petrolului au crescut puternic de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, iar Statele Unite și aliații au răspuns cu sancțiuni puternice împotriva Rusiei, al doilea mare exportator de țiței la nivel mondial. Țițeiul Brent, referința mondială, a urcat la începutul acestei luni la aproximativ 139 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, iar joi a ajuns aproape de 110 dolari pe baril în tranzacțiile asiatice.
Președintele Joe Biden va face joi declarații cu privire la acțiunile administrației sale, a anunțat Casa Albă.
Rusia este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, contribuind cu aproximativ 10% la piața globală. Însă sancțiunile și reticența cumpărătorilor de a achiziționa petrol rusesc ar putea scoate de pe piață aproximativ 3 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc începând cu luna aprilie, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Vestea vine chiar înainte ca OPEC+, care include Arabia Saudită și Rusia, să se reunească pentru a discuta reducerea restricțiilor de aprovizionare. Statele Unite, Marea Britanie și alții au îndemnat anterior OPEC+ să crească rapid producția.
Analiștii nu se așteaptă ca OPEC+ să se abată de la planul său de a continua să crească producția.
Rezervația de petrol din SUA deține în prezent 568,3 milioane de barili, cel mai mic nivel din mai 2002, potrivit Departamentului american al Energiei.
Contractele futures pe țiței din SUA au scăzut cu 4,70 dolari, la 103,12 dolari pe baril, iar cele pe Brent au scăzut cu 4,45 dolari, sau 3,9%, la 109 dolari pe baril, la aflarea veștii despre posibila eliberare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News