Presa din Bruxelles scrie că procesul validării componenței noii Comisii Europene a intrat în faza luării de "ostatici", situație care aruncă o umbră de incertitudine asupra numirii a 6 comisari-desemnați, între care și Corina Crețu. Victor Boștinaru, vicepreședinte al grupului S&D, spune că la Bruxelles se derulează un "război rece" între sociali-democrați și populari, dar este exclus ca reprezentantul României să-i cadă victimă.
Site-ul Euroactiv scrie că Parlamentul European a luat 6 "ostatici" după audierea celor 21 de comisari-candidați, pregătind terenul pentru negocieri dificile cu Executivul lui Jean-Claude Juncker în vederea unei posibile remanieri.
Nominalizările Ungariei, Franței, Marii Britanii, Spaniei, Ungariei și României ar fi cele care întâmpină probleme în procesul de numire.
"Pentru a restabili echilibrul politic, candidata României Corina Creţu, din partea socialiştilor şi desemnată drept comisar pentru Politică Regională, este de asemenea într-o situaţie incertă, în timp ce Partidul Popular European de centru-dreapta consideră prestaţia sa neconvingătoare. Cañete şi Navracsiscs sunt afiliaţi PPE, în timp ce Jourova este socialistă", scrie Euractiv.
Încleștare politică între PPE și S&D
Eurodeputatul Victor Boștinaru a declarat, vineri, pentru DC News, că informația despre numirea Corinei Crețu care circulă în presă este "o interpretare penibilă".
"Afirmația mea se bazează pe următoare elemente: audierea Corinei Crețu a fost ireproșabilă, atât sub aspectul derulării cât și a calității răspunsurilor, și asta a determinat coordonatorii grupurilor politice ca la ora 14:00, exact la încheierea audierii, să confirme că toate grupurile politice susțin în unanimitate avizul favorabil pentru Corina Crețu".
Boștinaru admite că la momentul redactării textului final al scrisorii de recomandare pentru Corina Crețu, PPE și ALDE au dorit să introducă "2-3 cuvinte" referitoare la "rezolvarea mai concretă a anumitor puncte". "La finalul reuniunii, cele două grupuri politice au renunțat la toate amendamentele lor și au publicat scrisoarea", a arătat social-democratul.
Etapa războiului rece la Bruxelles
Victor Boștinaru ne-a explicat că reprezentanți precum cel al Ungariei, Spaniei sau Marii Britanii sunt amânați din cauza a două probleme. "Pe de o parte, răspunsurile lor au fost problematice, iar pe de altă parte grupurile politice din motive diferite au considerat că au rezerve față de canidatura unui sau altuia și au amânat elaborarea avizului, ceea ce a generat situația de care discutăm".
"Cele două grupuri principale au amânat fiecare avizele pentru un pachet dintre ceilalți comisari, pentru asigurarea echilibrului și garantarea faptului că luni nu vor fi victime colaterale. Este un punct de Război Rece, în care dăm toate avizele la pachet, altfel vor fi victime într-o tabără sau alta. În nicio clipă Corina Crețu nu se regăsește și nu se va regăsi în această situație", a conchis Victor Boștinaru.
Parlamentul European va vota noua Comisie Europeană în plen, la 22 octombrie. Eurodeputații vor aproba sau respinge Comisia Europeană ca întreg. Dacă însă audierile merg prost în cazul unui comisar-desemnat, cel mai probabil președintele Juncker va fi nevoit să ceară respectivului guvern național să facă o altă nominalizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu