Polonia acuză Bruxellesul de şantaj în privinţa fondurilor europene

Polonia acuză Bruxellesul de şantaj în privinţa fondurilor europene
Polonia acuză Bruxellesul de şantaj în privinţa fondurilor europene

Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a acuzat joi Comisia Europeană că exercită un 'şantaj' asupra Poloniei pentru că a sugerat că plata fondurilor europene pentru relansare după criza sanitară este condiţionată de respectarea statului de drept de către Varşovia, relatează AFP.

'Niciun oficial, la un nivel inferior sau înalt, nu are dreptul de a exercita un şantaj sau de a se deda unui tip de şantaj de natură coruptă', a declarat presei ministrul, făcând aluzie la declaraţii ale comisarului european Paolo Gentiloni. 'Dacă am lua aceste afirmaţii în serios, ar însemna că acest oficial spune guvernului polonez, statului polonez, că îi dă banii dacă acceptă condiţii umilitoare asociate unei restricţionări a suveranităţii voastre', a adăugat el.

Miercuri, Paolo Gentiloni a declarat că 'discuţiile continuă'. 'Nu am încheiat încă', a subliniat el, dând asigurări că Bruxellesul are 'o atitudine de cooperare' în privinţa planului de relansare în Polonia.

'Discuţiile, autorităţile poloneze o ştiu foarte bine, se referă de asemenea şi la chestiunea supremaţiei legilor Uniunii Europene şi posibilele consecinţe ale acestei chestiuni asupra planului de relansare şi rezilienţă polonez', a adăugat comisarul european. Varşovia şi Uniunea Europeană au o dispută în legătură cu reforme judiciare controversate adoptate de partidului aflat la putere în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS).

În joc sunt miliarde de euro reprezentând împrumuturi la o dobândă scăzută (34 de miliarde de euro) şi subvenţii (23 de miliarde) cerute de Polonia. Bruxellesul nu a dat undă verde alocării banilor din cauza disputei cu Varşovia privind respectarea statului de drept, conform Agerpres.

Polonia a decretat stare de urgență la granița cu Belarus

Polonia a declarat stare de urgență în regiunile de la granița cu Belarus. Măsura este menită să facă mai ușoară gestionarea afluxului de migranți care sosesc în număr mare dinspre Belarus.

O astfel de decizie este fără precedent în Polonia și vine ca urmare a unui puternic aflux de refugiați veniți de la granița cu Belarusul lui Aleksandr Lukașenko. Decizia a fost luată după o solicitare a guvernului care a cerut de marți declararea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile în unele zone al regiunilor Podlaskie și Lubelskie. Prin acest decret, autoritățile au puteri sporite de a monitoriza și controla deplasările oamenilor care vor trebui să aibă în permanență un act de identitate asupra lor. 

Gard de sârmă ghimpată la graniță

Polonia a început săptămâna trecută să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul graniței în încercarea de limita afluxul de migranţi din ţări precum Irak şi Afganistan care traversează Belarusul. În august, sute de migranţi au trecut ilegal granița dinspre Belarus. Uniunea Europeană l-a acuzat pe dictatorul bielorus, Aleksandr Lukaşenko, că duce un „război hibrid” prin folosirea migranţilor pentru a pune presiune asupra blocului european.

Polonia consideră de asemenea că decizia Belarusului este o răzbunare pentru hotărârea Varşoviei de a-i oferi refugiu Kristinei Ţimanovskaia, o atletă bielorusă care a refuzat să se mai întoarcă acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Autorităţile poloneze au fost criticate de organizaţii de apărare a drepturilor omului pentru că nu acceptă migranţi şi pentru că nu le oferă îngrijire medicală corespunzătoare celor aflaţi la graniţă. Varşovia susţine că ei sunt în responsabilitatea autorităţilor bieloruse (Citește continuarea aici).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel