Planul lui Juncker, în presa din Germania și Franța. Diferență frapantă de abordare

Analizând presa din Germania și presa din Franța, putem constata o diferență majoră de abordare a prezentării celor cinci puncte din ”Carta albă”. În vreme ce presa din Germania fie tratează obiectiv, fie critic declarațiile lui Juncker, cea din Franța transmite laudativ declarațiile și planurile președintelui CE pentru UE. 

Spiegel scrie, într-un comentariu, că Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a prezentat nu una, dar cinci viziuni cu privire la viitorul Uniunii Europene. ”Carta albă” este văzută de publicația germană citată ca un simbol al indeciziei. Spiegel mai notează că, deși Jean-Claude Juncker a întrebat ”Încotro, Europa?”, Comisia Europeană nu a dat un răspuns clar. În plus, citând declarația lui Juncker care a spus că are cinci scenarii, dar nu spune pe care-l preferă, Spiegel notează că decizia nu-i aparține, nu decide singur, nu reglementează prin decret. Welt notează că Juncker nu a prezentat nici un plan concret, nici un manifest. Citând diferite opinii, sursa menționată scrie despre cele cinci variante prezentate de Juncker că sunt scenarii vagi, că președintele CE nu propune soluții concrete, ci opțiuni de discutat. Zeit Online subliniază că se aștepta ca această Cartă Albă să fie un scenariu concret cu privire la ce va face UE după Brexit, dar a prezentat aceleași cinci scenarii. Sursa citată notează că această Cartă Albă ”nu face rău nimănui”. Zeit Online subliniază că statele membre nu doresc o Comisie Europeană care să conducă și ”Carta albă” se încadrează în această realitate a resemnării. 

Franța și Germania, fără secrete

Le Monde scrie despre propunerile lui Jean-Claude Juncker că sunt de natură să revigoreze Europa. Le Telegramme notează că Jean-Claude Juncker deschide un nou capitol. Publicația subliniază că cele cinci puncte au fost lansate în dezbatere. Presa franceză mai scrie despre alegerile din Franța și Germania și deciziile care se vor lua ulterior alegerilor cu privire la ce va fi după Brexit. În același timp, notează despre dubiile lui Juncker că ungurii și polonezii nu vor același lucru cu germanii și francezi, atrăgând atenția asupra necesității mai multor viteze, pentru că ”opoziția” blochează proiecte importante. Sursa citată scrie despre decalajul tot mai mare dintre Est și Vest. TV5Monde atrage atenția că Franța și Germania nu au ținut la secret preferința cu privire la o Europă cu mai multe viteze. Merkel și Hollande urmează să se întâlnească în 6 martie pentru a discuta despre viitorul UE. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel