Patriarhul Chiril I: A trăi fără Dumnezeu, la fel de distructiv atât pentru om, cât şi pentru societate

Joi, 26 octombrie, PATRIARHUL CHIRIL I al Moscovei și al Întregii Rusii, se va afla la București. Acesta  a acordat un interviu revistei Q Magazine în care a vorbit despre ateism, despre Biserică pe internet, despre religie ca factor politic, răspunzând chiar afirmației făcută recent de scriitorul Dan Brown-autorul celebrei cărți Codul lui Da Vinci-potrivit căreia „Dumnezeu nu va supraviețui științei!"

Celebrul scriitor Dan Brown a declarat de curând că „Dumnezeu nu va supraviețui Științei". Ce părere aveți ?

Patriarhul Chiril I. Există un om de știință atât de renumit, Dan Brown? Desigur, glumesc, dar cum zice un proverb rusesc „în orice glumă există un strop de adevăr".

Eu nu am auzit însă că predicțiile scriitorului Brown ar avea autoritate în lumea oamenilor de știință. Are dreptul la opinie, dar aceasta nu înseamnă și că are valoare foarte mare.

Biserica, de multe ori, este invinuită de obscurantism și de nepolitețe.Dar, într-adevăr, în unele contexte Biserica este cea consecventă atunci când vine vorba să sprijine „știința pură". În conștiința cetățenilor moderni, știința este, deseori, un mit și ia locul unui idol, în care cred orbește, la care se închină și căruia i se aduce jertfă dacă cere. 

„Orice religie există în lume procedează și interacționează cu oamenii similar. Și interacționează și cu factorul politic, desigur.

În special, religia nu poate să nu fie afectată de conflictele, de contradicțiile care apar în orice societate sau între națiuni și state.

Religia nu este apă distilată. Dimpotrivă, este direct legată de istoria și aspirațiile poporului pe acest segment specific al istoriei sale. Lumea seculară, și lumea politicii în special, va afecta, în mod inevitabil, religia-precum și vice-versa. Biserica nu se implică în responsabilitățile constituționale ale Statului.Dar această separare nu înseamnă că între noi este un zid opac.", a declarat patriarhul rus pentru Q Magazine.

[citeste si]

„Biserica poate și trebuie să ducă lucrarea sa în spațiul virtual, predicând Cuvântul lui Dumnezeu și mărturisind despre Adevăr. Cu toate acestea, trebuie înțeleasă totuși: ceea ce facem în lumea virtuală este orientat spre lumea reală. Fiecare utilizator al rețelei este o persoană vie, nu un obiect virtual."

Referitor la modul în care Biserica se raportează la Internet, Patriarhul Chiril a declarat că: "în lumea virtuală se întâmplă o mulțime de lucruri oribile, proaste, necinstite,uneori chiar infracțiuni. Așa cum de fapt se întâmplă și în lumea reală. Important este să ținem cont de aspectele negative care ne pot aștepta acolo.

Pe Internet poți găsi foarte multă informație falsă, care de cele mai multe ori îl irită pe om, îl abate de la ce trebuie să facă în mod obișnuit, îi crează sentimente neplăcute, și, mai ales, sunt foarte multe cazuri când se pune o informație pe internet cu titlu de certitudine, deși este o speculație, o bârfă. Care de obicei este și foarte agresivă. Este foarte important să ținem minte cuvintele Mântuitorului: „Cu cuvintele tale ai să fii mântuit și tot prin cuvintele tale ai să fii judecat".

„Vizita mea în România este legată de evenimentele importante organizate zilele acestea de Biserica Ortodoxă Română, dedicate amintirii luptelor împotriva lui Dumnezeu, în urmă cărora au suferit toate Bisericile din Europa de Est.

Noi toţi am fost victimile ideologiei ateiste şi ale sistemului în care nu mai era loc pentru credinţă în Dumnezeu.

În spatele lozincilor care arătau grijă pentru popor, se ascundea antipatia pentru Biserică şi pentru tot ce era legat de religie. Astfel de schimbări revoluţionare periculoase ar fi fost imposibile dacă o parte semnificativă a concetăţenilor noştri, cu voie sau fără voie, nu ar fi simpatizat ideea construirii Raiului pe Pământ , aşa cum o vedeau clasicii marxism-leninismului.

Acest rai presupunea distrugerea tuturor disidenţilor și a celor care luptau pentru credință.

Cu toate acestea, autorităţile nu au reuşit să despartă credincioşii de credinţa lor, iar acum noi în Rusia, în România, dar şi în alte ţări, trăim epoca renaşterii religioase.

Bisericile ortodoxe se adună în România pentru a aminti timpurile de persecuţie pentru credinţă, dar şi pentru a vorbi despre pericolele vieţii fără Dumnezeu.

Alegerea de a trăi fără Dumnezeu este la fel de distructivă atât pentru om, cât şi pentru societate, indiferent dacă este impusă din exterior sau este rezultatul unei alegeri libere.", a declarat patriarhul Chiril I al Moscovei și al Întregii Rusii pentru Q Magazine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel