Fostul ministru de Finanțe în Guvernul Ponta Ioana Petrescu a scris, pe blogul său, că actualul ministru al Finanţelor nu a luat nici măcar o măsură în scandalul Panama Papers pentru că "e cam greu să te declari luptător împotriva marii evaziuni când ai chiar în conducerea ministerului oameni care au avut off-shoruri".
"Panama Papers, o investigatie jurnalistica de proportii dezvaluie ca in timp ce omul de rand plateste taxe, oamenii puternici si cu multi bani cred ca regulile nu sunt facute si pentru ei. Acestia folosesc firme inregistrate in paradisuri fiscale ca sa nu plateasca taxe, sa faca evaziune fiscala si sa spele bani, asta in timp ce conduc tari si cer bani de la populatie pentru pensii si salarii. Altii se prefac ca sustin mediul de afaceri si cer raspicat ca statul sa colecteze mai multi bani la buget.
Intotdeuana am crezut ca trebuie sa incepem cu starpirea marii evaziunii. La inceputul mandatului meu de ministru, am fost sfatuita foarte paternal de mai multi binevoitori sa nu incerc sa fac asta intrucat cei care au mai incercat sa faca au sfarsit-o foarte rau. Sa stau eu cuminte, mi s-a spus, si sa fac doar lucruri marunte, ca doar e an electoral (era 2014)! Nu i-am ascultat.
Un pas important in lupta impotriva evaziunii fiscale la nivel inalt a fost semnarea la Berlin in data de 30 octombrie 2014, a tratatului de liber schimb de date fiscale si financiare intre 52 de tari, inclusiv paradisuri fiscale, precum Anguilla, Insulele Bermude, Lichtenstein si Insulele Seychelles. Acest tratat va intra in vigoare in 2017 si va face ca tipul de activitati de genul celor din Panama Papers sa fie mult mai greu de ascuns.
As putea sa scriu o carte despre cat de greu a fost ca Romania sa ajunga parte a acestui acord. Am primit girul Guvernului de a semna acest tratat cu cateva minute inainte de ceremonia de semnare. La ultima sedinta de guvern in care participamn in calitate de ministru al finantelor, unul dintre ministri a amanat semnarea ordonantei de urgenta care crea cadrul legal pentru derularea tratatului. O saptamana mai tarziu, indata ce a ocupat fotoliul de ministru al finantelor, a scos prevederea privind schimbul de informatii finaciare intre banci si ANAF din proiectul de ordonanta.
Pe de alta parte, mediul de afaceri s-a impotrivit vehement prevederii din codul de procedura fiscala care reglementa colectarea de date financiare, iar presa a acuzat ca, prin schimbul de informatii fiscale si fianciare, se doreste impozitarea diasporei.
Bine, bine. Asta s-a facut. Acum legislatia ne permite sa luam date fiscale si financiare de la contribuabilii nostri si de la contribuabilii altor tari semnatare, sa le analizam si sa vedem cine face evaziune fiscala. Care sunt pasii urmatori? Statul roman trebuie sa isi creeze capacitatea de analiza a acestor date si sa pregateasca oameni care sa faca analiza statistica. Se poate folosi ca sursa de inspiratie experienta altor state. In timpul mandatului meu am cerut si am primit ajutor tehnic pe astfel de spete de la administratii fiscale straine. Se poate cere ajutorul si pe aceasta speta, daca nu ne descurcam singuri.
Datele financiare ajuta la reducerea evaziunii mari, dar analiza lor trebuie completata cu analiza veniturilor si a averilor. Nu e normal ca doar ANI sa faca asta in mod sistematic. Si ANAF-ul trebuie sa faca aceste verificari. Chiar daca nu ai banii in off-shore-uri, dar firma ta e pe pierdere de 10 ani si tu ai bani de case si masini, ANAF trebuie sa se intrebe de unde ai aceste resurse. Exista un program demarat la ANAF in acest sens. In timpul mandatului meu, nu exista resursa tehnica pentru a se face aceasta analiza la scara larga , asa ca am cerut asistenta tehnica de la FMI. Am primit asistenta, dar nu vad nici azi ca aceste analize se fac in mod regulat si nu doar pe un esantion mic, asa cum se facea in 2014.
Dar primul lucru pe care ministrul de finante trebuia sa il faca inca de ieri, era sa demareze o investigatie pentru a stabili in ce masura afacerea Panama Papers a dus la pagubirea bugetului Romaniei si cum a afectat contribuabilul roman. Asta au facut deja ministrii de finante din tarile civilizate.
In situatia in care deficitul pentru acest an a fost calculat la 2,95% din PIB, doar la un pas de deficit excesiv de 3% si departe de MTO-ul de 1% structural, pe care l-am realizat in 2014, ar trebui sa ne procupe foarte mult pleaca bani din Romania in off-shoruri. Asta in conditiile in care Guvernul spune ca nu avem bani pentru legea salarizarii unitare! Cred ca inteleg de ce se tergiverseaza. Adica, atunci cand ai pus lupul paznic la oi!", a scris Ioana Petrescu pe blogul personal, potrivit România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu