Urmărește emisiunea live


OUG 7, scandal. CSM, prima reacție după întâlnirea cu Toader

Lia Savonea
Lia Savonea

CSM a avut prima reacție după întâlnirea președintei instituției, Lia Savonea, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că a fost agreată propunerea referitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului consultativ, în urma întâlnirii pe care preşedintele instituţiei, judecătoarea Lia Savonea, a avut-o luni cu premierul Viorica Dăncilă.

"În baza mandatului acordat astăzi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele a participat la întâlnirea organizată la sediul Guvernului, cu premierul. În urma acestor discuţii, s-a agreat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii privitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului, menţinerea solicitărilor formulate de Consiliu, precum şi măsura abrogării modificărilor aduse dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la posibilitatea numirii judecătorilor în funcţii de conducere la unităţile de parchet", se precizează într-un comunicat al CSM.

Conform aceleiaşi surse, la şedinţa plenului CSM în cadrul căreia au fost analizate efectele OUG 7/2019, magistraţii s-au exprimat în sensul că principiul cooperării loiale interinstituţionale impune acordarea unui termen rezonabil pentru exprimarea avizului consultativ, chiar şi în situaţiile în care adoptarea unui act normativ reclamă urgenţă.

Precizări la propunerile de îmbunătățire

CSM face, totodată, o serie de precizări referitoare la propunerile de îmbunătăţire a funcţionării sistemului de justiţie pe care le-a formulat în ultimii doi ani.

"Necesitatea amânării sau a modificării unor dispoziţii referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, concursul de admitere în magistratură, formarea iniţială a auditorilor de justiţie, stagiul judecătorilor şi procurorilor, examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor, concursul de promovare în funcţii de execuţie şi de numire în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor sau concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost semnalată de Consiliul Superior al Magistraturii încă din anul 2018. (...) Pentru a da eficienţă propunerilor formulate de plen, aceste aspecte au fost reiterate ulterior, prin sesizări adresate autorităţii executive, atât în anul 2018, cât şi în anul 2019, de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere caracterul urgent al multora dintre măsurile propuse", se menţionează în comunicat.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că, în cadrul discuţiilor avute de Guvern cu magistraţii, s-a convenit instituirea unui mecanism de dialog, astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de către Guvern să fie transmis la CSM cu cel puţin cinci zile înainte de a fi făcut public, pentru a putea fi analizat, dezbătut şi avizat, dar şi abrogarea articolul 54 din OUG 7, referitor la posibilitatea ca un judecător să devină procuror şef.

El a spus că va redacta un draft de ordonanţă de urgenţă cu toate aceste modificări, pe care îl va înainta vineri CSM, iar săptămâna viitoare va fi trimis spre dezbatere şi adoptare în şedinţa de guvern.

Vezi și: Toader, precizări cheie, în direct, după declarația de presă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel