Orban: Sunt categoric împotriva OUG-urilor, trebuie legiferat exhaustiv, renunţând la actele normative cu caracter secundar.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că este categoric împotriva ordonanţelor de urgenţă şi că în România trebuie ca legiferarea să urmeze modelul altor state şi să fie făcută exhaustiv, cu renunţarea la actele normative cu caracter secundar.
'Sunt categoric împotriva ordonanţelor de urgenţă. Atât timp cât se permite elaborarea de acte normative ca ordonanţe de urgenţă, în România nu va fi democraţie. Aşa cum este legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, doi oameni, cel mult trei, pot să decidă adoptarea unor acte normative cu caracter de lege care să genereze obligaţii pentru cetăţenii români, obligaţii pentru firme, care să genereze consecinţe care nu pot fi îndreptate în cazul în care Parlamentul, atunci când ia în dezbatere ordonanţa, respinge ordonanţa de urgenţă. Aduceţi-vă aminte de Ordonanţa 55, declarată neconstituţională - nici măcar astăzi majoritatea parlamentară nu a înlăturat consecinţele aplicării ordonanţei 55, ordonanţă neconstituţională', a declarat Ludovic Orban duminică în cadrul lucrărilor Consiliului Naţional al PNL de la Palatul Parlamentului.
Preşedintele PNL a spus că legea permite alte proceduri în materia legiferării de către Guvern. 'Avem angajarea răspunderii Guvernului, avem, de asemenea, procedura de urgenţă în Parlament', a menţionat el. În opinia lui Orban, trebuie legiferat 'exhaustiv', aşa cum se legiferează în 'ţările normale'.
Nu este normal cum se legiferează
'Nu este normal cum se legiferează în România şi asta atacă exact democraţia şi atacă toţi cetăţenii, atacă exact iniţiativa individuală a cetăţeanului, indiferent că este pe tărâm economic, social, cultural sau în alte domenii. Trebuie legiferat exhaustiv, trebuie renunţat la actele normative cu caracter secundar care sunt decise - ordine minister, hotărâri de guvern sau mai ştiu eu ce alte ordine date de diferite agenţii sau autorităţi, care de cele mai multe ori sunt contrare legii. De cele mai multe ori conţin cele mai multe prevederi şi proceduri birocratice care nu fac altceva decât să creeze atribuţii suplimentare pentru instituţii, ca, de fapt, să frâneze iniţiativa individuală a cetăţeanului. Trebuie să legiferăm aşa cum se legiferează în ţările normale. Nu se poate să ai legea finanţelor publice, legea educaţiei, care să aibă peste 100 de acte normative secundare, necesare pentru aplicarea legii', a mai declarat Orban.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu