Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat joi, la reuniunea de la Viena, să extindă până la sfârşitul lui 2018 acordul privind reducerea producţiei, pentru a susţine preţul ţiţeiului, transmite Reuters.
Actualul acord, care expiră în martie 2018, prevede reducerea producţiei cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) De asemenea, OPEC a decis joi să ceară Nigeriei să-şi plafoneze producţia la aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) şi încă trebuie să ajungă la un acord pentru Libia.
Ambele ţări au fost exceptate de la acordul privind reducerea producţiei din cauza turbulenţelor şi a nivelului mai redus al producţiei. În această seară are loc şi o întâlnire între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi producătorii de ţiţei din afara cartelului.
Până acum, Rusia a indicat că este deschisă la extinderea perioadei de reducere a producţiei de ţiţei. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a urcat joi cu peste 1%, ajungând la aproape 64 dolari. Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril.
Cotaţia barilului de petrol Brent a depăşit luna aceasta 63 de dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015. Analiştii se întreabă dacă în aceste condiţii Rusia mai este interesată de prelungirea acordului până la 31 decembrie 2018, deoarece o astfel de decizie ar putea determina SUA să-şi majoreze producţia. Conform acordului, Rusia a acceptat să-şi reducă producţia cu 300.000 bpd faţă de nivelul din octombrie 2016. Rusia este puternic dependentă de veniturile din exporturile de petrol şi se teme că o eventuală creştere bruscă a preţurilor ar putea fi urmată de un nou colaps.
[citeste si]
Un obiectiv cheie al acordului convenit în 2016 de principalii producători mondiali de petrol a fost atins, în condiţiile în care cotaţia ţiţeiului Brent a revenit la peste 60 de dolari per baril, de la 27 de dolari per baril în 2016. Bugetul Rusiei este construit pe baza ipotezei unui preţ al barilului de petrol de 40 de dolari, ceea ce sugerează că există o rezervă consistentă care să protejeze bugetul de o scădere bruscă a preţului ţiţeiului. Alexander Novak a declarat recent că se aşteaptă ca preţul petrolului să rămână între 50 şi 60 de dolari per baril, atât în acest an, cât şi anul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News