Obama: Țări care mimează surprinderea ne spionează agresiv

Președintele SUA, Barack Obama, a punctat, în timpul discursului despre schimbările masive ale programului Agenției Naționale de Securitate, că unele dintre guvernele care critică cel mai acerb monitorizările NSA se folosesc de informațiile pe care aceasta le obține. 

State care critică public programul NSA admit că aceste capacități ale SUA de colectare a informațiilor sunt critice pentru îndeplinirea rolulului său de singură superputere mondială, a spus Obama, citat de AP, conform Huffington Post.

Cel mai puternic om din lume a arătat că unele state care "au mimat surprinderea" în legătură cu dezvăluirile despre practicile programului au spionat agresiv SUA. Obama a explicat că acesta este unul dintre motivele pentru care este interzis accesul cu telefonul în sala de gestionare a situațiilor din Casa Albă.

"Nu putem dezarma de unii singuri agențiile noastre de informații. Știm că serviciile de informații ale altor țări - inclusiv unele care mimează surpinderea în legătură cu dezvăluirile lui Edward Snowden - testează constant sectoarele rețelelor private și guvernamentale ale SUA și accelerează programe prin care să ne asculte conversațiile, să ne intercepteze e-mail-urile sau să ne compromită sistemul", a precizat președintele SUA.

Documente confidențiale publicare de IT-stul Edward Snowden îl ultimele luni arată că, pe lângă volumul mare de informații colectat de la cetățenii de rând, NSA a ascultat telefoanele unor lideri mondiali precum cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Reformă istorică a programului de spionaj, anunțată de Obama

Barack Obama a ținut, vineri, o conferință de presă la Departamentul de Justiție în timpul căreia a anunțat că SUA va înceta să mai colecteze și stocheze meta-date (metadate, în engleză - n.r). În același timp, liderul mondial a pledat în favoarea practicilor SUA de adunare a informațiilor.

"Cred că avem nevoie de o nouă abordare, a spus Obama. Prin urmare am ordonat o perioadă de tranziţie care va conduce la oprirea Secţiunii 215 a programului metadatelor, stabilind un mecanism care să menţină actuala structură fără ca informaţiile să fie deţinute de agenţii guvernamentale", a declarat președintele SUA, citat de politico.com.

 Obama a specificat că oficialii agențiilor de informații ale SUA nu au încălcat legea, nici nu au spionat apelurile sau e-mail-urile "oamenilor obișnuiți".

Președintele SUA, care i-a spus pe nume lui Edward Snowden în timpul discursului, a apreciat că dacă fiecare individ care nu agreează practicile guvernului ar decide să publice documente confidențiale, oficialii nu ar mai putea asigura protecția cetățenilor și nu ar putea drija o politică externă.

"Modul senzaţional în care aceste dezvăluiri au ajuns pe scena publică a fost de multe ori mai spectaculos decât importanţa de fond, evidenţiind metode care ar putea avea consecinţe asupra operaţiunilor noastre; efectele pot fi înţelese deplin abia peste ani", a spus liderul de la Casa Albă.

Barack Obama a precizat că SUA ține cont de intimitatea cetățenilor de rând, regulă ce se aplică și în ceea ce îi privește pe ceilalți lideri mondiali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel