Bebeluşii sunt adorabili. Cine nu iubeşte să-i atingă, să-i drăgălească şi să-i mângâie pe creştet? E greu să le reziști. Şi totuşi... specialiştii avertizează părinţii că nu e bine să laşi întotdeauna străinii să-i ia în braţe, mai ales cei pe care nu-i cunoşti cum ar fi trecătorii din parc. Vezi de ce!
Mulți părinți știu deja foarte bine că drăgălășenia bebelușului lor este, adeseori, un magnet pentru necunoscuți care vor să îi atingă, să îi sărute și să se joace cu ei. Acest lucru poate fi extrem de periculos pentru cei mici. Și nu este neapărat vorba despre străini. Și membrii familiei pot transmite bebelușului germeni sau bacterii periculoase pentru sistemul lor imunitar insuficient dezvoltat la vârste atât de fragede, potrivit verywellfamily.com
Există numeroase modalități prin care cei din jur le pot arăta afecțiune bebelușilor, în afară de a-i atinge sau a-i săruta. Nu este vorba despre niciun fel de paranoia, ci despre riscuri reale, care în cazuri rare pot chiar pune în pericol viața bebelușului. Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să lași pe nimeni să îți sărute bebelușul pe mâini sau pe față sau să îl atingă:
Scarlatina apare mai ales la copiii de până la 9 ani și nu se transmite doar prin sărut sau atingere, ci și prin aer. Asta înseamnă că nu vei putea să îți ferești copilul 100% de acest risc, însă poți lua unele măsuri de prevenție. Scarlatina se transmite prin contact direct cu persoanele bolnave sau cele purtătoare ale streptococului beta-hemolitic, așa că este bine să interzici contactul cu bebelușul persoanelor bolnave. Cel mai mare pericol al scarlatinei este asupra copiilor care nu au împlinit un an, însă poate avea consecințe grave și în cazul copiilor de până la trei ani.
Postarea unei mămici al cărei bebeluș a făcut herpes după ce a fost pupat de un adult a devenit virală pe Facebook cu ceva timp în urmă. Femeia îi avertiza pe părinți să nu facă greșeala ei, întrucât micuțul său a ajuns la spital din cauza virusului. Sistemul imunitar al bebelușilor nu este suficient de dezvoltat pentru a lupta cu astfel de viruși, ceea ce înseamnă că virusul se poate răspândi în corp și poate fi chiar fatal, dacă părintele nu observă la timp apariția ulcerațiilor din colțul gurii. Cea mai simplă metodă pentru a evita acest risc este să nu permiți nimănui să îți sărute bebelușul pe față și să te asiguri că persoanele care intră în contact cu el s-au spălat riguros pe mâini înainte.
Produsele pe care oamenii le folosesc zilnic pentru îngrijirea tenului pot conține unele substanțe care le fac rău bebelușilor, neobișnuiți cu expunerea la astfel de chimicale. Formaldehidele, parabenii sau culorile artificiale din rujuri şi fond de ten pot provoca alergii sau iritații pe pielea fină și sensibilă a bebelușilor. De altfel, aceste substanțe pot fi nocive inclusiv pentru adulți, așa că specialiștii recomandă să le evităm atunci când ne alegem produsele de îngrijire.
Mononucleoza este numită și boala sărutului deoarece se transmite prin contactul cu saliva unei persoane bolnave. Aceasta este o afecțiune virală cu riscuri minime pentru cel mic, însă chiar și așa, este mai bine să îți ferești bebelușul de ea, mai ales că este foarte contagioasă.
Infecțiile virale afectează plămânii bebelușului și pot cauza dificultăți respiratorii. Bebelușii au căile respiratorii mai înguste, ceea ce înseamnă că o infecție care le inflamează bronhiile poate fi deosebit de gravă pentru ei. Infecțiile virale pot avea și complicații, cel mai des întâlnită fiind pneumonia. Pentru că acestea se pot transmite inclusiv pe calea aerului, unii pediatri le recomandă părinților să nu își ducă bebelușii în zone foarte aglomerate în primele luni de viață. Deseori, aceste infecții sunt transmise când o persoană bolnavă intră în contact cu bebelușul. Dacă vreun membru al familiei este răcit sau suferă de o viroză, cel mai bine este să evite să îl atingă pe cel mic sau cel puțin să poarte o mască de protecție și să se spele bine pe mâini înainte cu un săpun antibacterian.
Chiar dacă nu există o metodă 100% eficientă prin care să ne putem proteja bebelușii de asemenea afecțiuni, câteva măsuri preventive pot scădea riscul apariției unor boli cu potențial periculos. Iar să nu le permiți celor din jur să îl atingă pe cel mic sau să îl sărute pe față ori pe mânuțe este o măsură de bun simț, care nu afectează în niciun fel interacțiunea cu cel mic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News