Nelu Tătaru: Medicii infectaţi pot lucra în spitale. Sindicaliştii reacţionează FERM

Sindicaliştii din medicină reacţionează, după ce ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că medicii infectaţi cu noul coronavirus pot lucra în continuare în spitale, dacă nu au simptome. 

"CFSMR, federația sindicală a medicilor, farmaciștilor, biologilor, moașelor și a altor categorii de personal cu studii superioare din sistemul sanitar, afiliată la CNS "Cartel Alfa", a luat act cu îngrijorare de declarația noului ministru al sănătății, conform căreia salariații din sănătate asimptomatici ori cei cu forme ușoare de boală (cu alte cuvinte cei contaminați) vor fi trimiși în spitale pentru acordarea asistenței medicale. Fără a analiza latura umană și morală acestui anunț, considerăm că asemenea declarații constituie o încălcare asumată a drepturilor pacienților, care (fără să fie avertizați) vor fi puși în situația de a fi tratați de persoane contaminate. Considerăm că în condițiile unei acute lipse de personal preconizate în cazul unui scenariu cu un număr extrem de mare de pacienți, ar putea fi vorba de cooptarea salariaților care au fost contaminați dar s-au vindecat și sunt deja imuni (lucru confirmat de 2 teste consecutive), ori de salariații asimptomatici ori cu forme ușoare de boală, cazați în preajma spitalelor (pentru a nu își contamina propriile familii) și care își exprimă dorința de a acorda în continuare asistență medicală, dar cu informarea prealabilă a pacienților despre acest lucru și cu acordul lor.", se arată într-un comunicat de presă al sindicaliştilor. 

VEZI ŞI România, în scenariul 4 al pandemiei de coronavirus. Nelu Tătaru, anunţ de ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă cu asimptomaticii

Se cere testarea personalului medical

"În același timp autoritățile intenționează să testeze cu 10000 de teste rapide populația capitalei, pentru un studiu epidemiologic.

Ne întrebăm, dacă avem la dispoziție aceste teste de ce nu se testează personalul angajat din spitalele Bucureștiului? Grupul țintă în acest caz ar fi unul ușor de găsit, oamenii sunt deja grupați iar condițiile de testare sunt ideale. În acest fel autoritățile ar putea rezolva două probleme – testarea angajaților și studiul epidemiologic. În plus nu e nevoie de mașini, de personal suplimentar, costume speciale (care apropo – ar fi extrem de utile în secțiile din linia întâi).

Dacă se consideră că o asemenea testare ar putea fi catalogată drept o "favorizare" a salariaților din sănătate, de ce nu se testează pacienții internați în alte secții decât cele de boli infecțioase? Și ei sunt bucureșteni, și ei sunt deja adunați, nu trebuie căutați și scoși din blocuri, și sunt și ei votanți...

Cu alte cuvinte, considerăm o cercetare de acest fel extrem de utilă, dar alegerea grupului țintă și implementarea ar putea fi făcută mult mai ușor și cu mult mai puține cheltuieli.", mai spun aceştia. 

Testele pentru bucureşteni, folosite pe medici?

"Revenind la ideea de testare a salariaților ne întrebăm (având în vedere declarația conform căreia protecția angajaților devine o prioritate pentru noul ministru al sănătății), dacă autoritățile intenționează să trimită angajați contaminați în spitale, iar acum au la dispoziție 10000 de teste rapide, nu ar fi mai util să efectuăm acest studiu testând în primul rînd medicii, asistentele, farmaciştii, biologii, personalul "tesa" și alți salariați din instituțiile sanitare?", au conchis sindicaliştii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel