Negociatorul Marii Britanii pentru Brexit este încrezător că se va ajunge la un acord cu UE până la mijlocul lui octombrie.
Uniunea Europeană şi Marea Britanie încă speră ca mijlocul lunii octombrie să fie data limită pentru un acord care să permită o tranziţie liniştită după ce Londra va ieşi din blocul comunitar în luna martie a anului viitor, a declarat vineri negociatorul-şef britanic, Dominic Raab, relatează dpa.
Dominic Raab a făcut aceste comentarii la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier. Ambii au spus că există progrese în unele domenii, cum ar fi schimbul de informaţii între instituţiile responsabile de aplicarea legii, dar au recunoscut şi că cele mai importante chestiuni sunt încă nerezolvate.
Un acord la mijlocul lunii octombrie ar coincide cu viitorul summit al UE, care va avea loc pe 18 octombrie. Raab a spus că este 'încrezător' că se va ajunge la un acord până atunci, deşi a refuzat să ofere un pronostic. Barnier a fost mai precaut în privinţa termenului limită. El a spus că cele două părţi ar avea nevoie de un acord până cel târziu în noiembrie, pentru ca acesta să poată fi în vigoare când Marea Britanie va părăsi UE la data stabilită, 29 martie 2019. Pentru asta ar putea fi nevoie de un summit special.
Subiectul sensibil
Unul din cele mai sensibile subiecte rămâne viitoarea reglementare a graniţei între Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord, care va părăsi UE ca parte a Regatului Unit. Barnier a estimat din nou că un acord de tip 'plasă de siguranţă' privind graniţa este esenţial pentru a obţine un acord mai larg privind Brexit-ul.
'Fără o plasă de siguranţă, nu poate exista niciun acord', a spus el. Barnier i-a cerut de altfel lui Raab să detalieze 'de urgenţă' propunerea Londrei privind chestiunea frontierei irlandeze, relatează şi AFP. 'Există o urgenţă', deoarece chestiunea irlandeză 'este un punct crucial' pentru încheierea acordului privind ieşirea din UE a Marii Britanii, a spus el într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
Chestiunea schimburilor de date
Barnier a declarat totodată că sunt necesare progrese şi în privinţa chestiunii 'indicaţiilor geografice', precum şi asupra 'guvernanţei, cu rolul Curţii de Justiţie' de la Luxemburg. 'Săptămână după săptămână, pas cu pas, eliminăm subiectele care au făcut obiectul unui acord', a subliniat totuşi el, notând progrese în privinţa 'chestiunii schimburilor de date' sau asupra Euratom, organismul european de reglementare din sectorul energiei nucleare. În contextul apropierii termenului limită, există o temere tot mai mare că s-ar putea ajunge la un Brexit fără acord în privinţa chestiunilor esenţiale, ceea ce ar duce la haos economic.
Vezi și: Drept de ședere în Marea Britanie post Brexit. Informații de la guvernul britanic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu