NASA vrea să captureze un asteroid de 500 de tone

nasa
nasa

NASA plănuiește o misiune îndrăzneață pentru a prinde un asteroid. Cercetătorii plănuiesc să prindă asteoidul ca într-un sac și să-l ducă pe o orbită din apropierea Lunii pentru ca exploratorii să-l poată vizita. Deocamdată este doar o strategie. Pentru a fi pusă în practică, agenția spațială americană intenționează să solicite Congresului o sută de milioane de dolari doar pentru planificarea proiectului. Misiunea, prima oară propusă în urmă cu un an de experții spațiali de la Institutul de Tehnologie din California, își propune să tragă un asteroid de 500 de tone din orbita sa, folosind o navă spațială fără pilot, pe orbita din apropierea Lunii. 

"Ideea de a exploata resursele naturale ale asteroizilor datează de o sută de ani, însă abia acum tehnologia a făcut posibil ca această idee să devină o realitate", scrie în raportul agenției spațiale. Adaugă că "plasarea unui asteroid lângă Pământ, în orbita lunară ar oferi o nouă capacitate de explorare umană a spațiului", care este o "realizare cu potențialul de a inspiră o națiune". De asemenea, se mai precizează că ar fi pasul care ar soluționa definitiv explorarea spațiului de către oameni, potrivit Daily Mail.

Asteroidul pe care cercetătorii NASA plănuiesc să-l "captureze" va avea un diametru de șapte metri și o greutate de cinci tone. Se bănuiește ca o astfel de stâncă "de dimensiuni modeste" ar avea o sută de tone de apă, o sută de tone de compuși bogați în carbon, nouăzeci de tone de metale,  două sute de tone de silicați.

Cum se planifică capturarea asteroidului

O sondă de 18 tone va fi lansată pe o rachetă Atlas V și se va folosi gravitația Lunii pentru a se crea efectul de praștie spre spațiul interplanetar. Odată ajunse acolo, navele spațiale vor lansa un sac gonflabil masiv pentru a acoperi asteroidul. Din cauza vitezei reziduale dintre asteroid și navele spațiale va fi un impact în momentul în care asteroidul va fi capturat. Se pune problema ca navele spațiale să fie atrase de asteroidul de dimensiuni considerabil mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel