Premierul Marcel Ciolacu a făcut astăzi o mișcare extrem de interesantă.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu.
„Vreau să anunţ că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială. Trebuie să separăm apele şi românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme şi să ducă această ţară înainte şi cine se opune şi luptă pentru privilegii şi marile averi", a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
PNL, prin purtătorul de cuvânt al partidului - Ionuț Stroe - a transmis că este vorba despre o asumare explicită a acestui pachet de reforme din partea Guvernului și a premierului Marcel Ciolacu. Decizia angajării răspunderii de către Guvern a fost discutată, agreată și stabilită în coaliție.
În ultimele săptămâni, PNL a transmis, mai mult pe surse, că se opune noilor măsuri pentru că o parte din modificările fiscale ar lovi în electoratul lor.
Iar acum ce a făcut Marcel Ciolacu? A folosit o armă foarte puternică, spune jurnalistul Val Vâlcu. S-a folosit de asul din mânecă prin mișcarea pe care a făcut-o cu asumarea răspunderii în Parlament. Și-a pus mandatul pe masă, astfel încât îi forțează pe liberali fie să accepte pachetul legislativ, fie să depună o moțiune de cenzură sau să voteze o posibilă moțiune de cenzură depusă de alte partide. Cu toate acestea, este greu de crezut că se va ajunge la o moțiune de cenzură pentru că opoziția, în România, este extrem de fragmentată. Fără AUR, celelalte partide din opoziție nu au semnături suficiente pentru a depune moțiune de cenzură.
Totuși este greu de crezut că PNL va depune moțiune de cenzură pentru că liberalii nu ar avea de ce să vrea să bage țara în criză și să iasă de la guvernare. Dar dacă se găsesc unii liberali care vor strânge semnături pentru moțiune, este o problemă, iar dacă o votează, ies de la guvernare. Și atunci, vina pentru ruperea coaliției și instabilitate ar reveni PNL-ului.
Ceea ce face Marcel Ciolacu este o mișcare interesantă pentru că dacă partidele din opoziție se asociază pentru moțiune cu AUR, acest lucru le poate afecta imaginea. Ar putea fi acuzate că sunt „extremiste” și că se opun „ideilor unui reformist”. Dacă intră și PNL la votul moțiunii, atunci vina va fi aruncată asupra liberalilor pentru că au aruncat țara în haos. Așadar... câștigător este Marcel Ciolacu și, mergând pe acest scenariu, ar putea urma alegeri anticipate...
... dar un lucru este cert. Nimeni nu a văzut care sunt măsurile fiscale, toată lumea vorbind doar despre diferite drafturi.
VEZI ȘI: PNL, prima reacție după ce Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul de măsuri fiscale - https://www.dcnews.ro/pnl-prima-reactie-dupa-ce-marcel-ciolacu-a-anuntat-ca-guvernul-isi-va-asuma-raspunderea-in-fata-parlamentului-pe-pachetul-de-masuri-fiscale_927485.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu