Salvamontiştii îi aventurează pe românii care vor merge la munte în această perioadă să fie atenţi la traseele pe care merg, pentru că riscul de avalanşă este crescut.
"ATENȚIONARE pentru această minivacanţă!
La altitudini de peste 1800 m există un risc însemnat de avalanșă. Vântul a depus cantități importante de zăpadă pe văi, iar pe pantele nordice a creat plăci, care se pot desprinde la supraîncărcare. În perioada următoare, conform prognozei, se anunță depunerea unui nou strat de zăpadă la peste 1800 m, ceea ce va crește riscul producerii unor avalanșe. În acest moment avem 100 cm zăpadă la Vf. Omu, dar acumulările cauzate de vânt sunt și de 3-4 m.
Menționăm că toate traseele turistice de abrupt nu sunt practicabile în sezonul de iarnă. Lista traseelor montane din județul Prahova, declarate închise în sezonul de iarnă, o puteți consulta pe www.salvamontprahova.ro.
Sfătuim turiștii să nu se aventureze în zona montană înaltă și să parcurgă doar traseele turistice aflate la baza muntelui", transmite Salvamont Prahova pe Facebook.
"În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 3 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:
- 1 apel pentru Salvamont Vrancea,
- 1 apel pentru Salvamont Lupeni,
- 1 apel pentru Salvamont Petrosani.
În cazul acestor intervenții au fost salvate 2 persoane, niciuna nu a necesitat predare la Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. .Din pacate o persoana si-a pierdut viata si a fost transportata si predata la IML.
S-au mai primit 22 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană si despre domeniile schiabile.
Vă dorim o zi frumoasă pe cărări de munte!", transmit şi cei de la Dispeceratul Naţional Salvamont.
Pentru a se menţine în priză, salvamontiştii organizează şi exerciţii de salvare.
"La sfârşitul săptămânii care tocmai a trecut SPJ Salvamont Maramureş a organizat un exerciţiu de salvare pe timp de noapte. Din cauza evenimentelor recente şi dat fiind faptul că acţiunile de salvare au avut loc cu preponderenţă în cursul nopţilor s-a urmărit în cazul exerciţiului verificarea timpilor de răspuns, organizarea rapidă şi eficientă a echipelor de prim răspuns şi echipelor de suport, folosirea echipamentelor din dotare în condiţii potrivnice pe timp de noapte (la ora exerciţiului temperatura fiind negativă, ceaţă şi burniţă).
Exerciţiul a durat mai bine de 5 ore şi a cuprins toate etapele unei acţiuni de căutare salvare fiind un antrenament benefic pentru salvatorii montani.
La finele exerciţiului /simulării toţi salvatorii montani implicaţi, în număr de 27 persoane, angajaţi şi voluntari, precum şi aspiranţii care vor parcurge stagiul de evaluare la CNS Padina Bucegi s-au intors cu bine la baza Salvamont Mogoşa, iar cei doi instructori implicaţi au făcut atât evaluarea individuală cât şi a echipelor implicate. Pregătirea continuă este un factor esenţial în reuşita acţiunilor de căutare salvare", mai arată salvamontişii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci