Raluca Prună, ministrul Justitiei, a ieșit pentru prima dată de la instalare într-o conferință de presă, pentru a anunța prima măsură luată ca ministru. Problema pe care o rezolvă MJ este legată de cărțile scrise de condamnați, în penitenciar.
Ministrul Justitiei a anunțat că va propune guvernului ca printr-o ordonanță de urgență să fie abrogată dispoziția din lege prin deținuții care scriu lucrari științifice în pușcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.
"Tocmai constatând că fenomenul este scăpat completamente de sub control, propun Guvernului ca printr-o OUG care să fie promovată în prima ședință din februarie abrogarea acestei dispoziții", a declarat ministrul Justiției.
Reducerile de pedeapsă, blocate de investigația în curs
"Beneficiul celor 30 de zile nu este un beneficiu automat. Condamnatul poate prezenta aceste lucrări științifice și poate solicita comisiei acordarea beneficiului deducerii celor 30 de zile pentru fiecare lucrare. Deci beneficiul nu este automat. Așa încat eu cred că cei care au scris deja cărți nu au beneficiat de liberare cred că nu mai pot invoca această prevedere, sper (...), din cauza investigației care are loc”, a adăugat ministrul.
Prima cenzură-bunul simț
”Cred că în primul rând bunul-simt stabilea dacă o lucrare este științifică. Aceasta ar fi prima cenzură, a spus ministrul Prună. Există instanțe care au refuzat acest lucru, motivând că nu este o lucrare științifică. Încă nu am finalizat ancheta în sensul de a vedea câte cereri au fost. Am vazut hotărâri prin care s-a refuzat caracterul științific al unor astfel de lucrări."
[citeste si]
"Voi face o consultare publică pentru că legea obligă ca la orice fel de act normativ să existe o consultare. Urgenţa, nu este cazul să o mai detaliez. Este un fenomen scăpat de sub control şi cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
Ministrul a precizat că, din 2007 până în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare scrisă pe an, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 340 de lucrări ştiinţifice scrise de deținuți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu