Ministrul Irimie mai face o nebunie: în loc să dea bani de salarii, vrea să schimbe directorul de la Spitalul Socola

socola
socola

Nebunie la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași. Ministerul Sănătății fusese avertizat că astfel de instituții nu se pot încadra în plafonul de cheltuieli aprobat, și totuși a obligat conducerea spitalului să reducă salariile personalului, printr-un ordin de ministru. Salariile au fost tăiate peste noapte cu 25%, deși termenul era de 1 iunie, ceea ce a stârnit o revoltă a personalului, care deja avea salariul tăiat din iulie 2010.  Ministerul Sănătății, prin secretarul de stat Cristian Anton Irimie, dă vina pentru grevă pe managementul spitalului și a inițiat un control cu personal de la Direcția de Sănătate și Casa de Asigurări de Sănătate, ca să încerce să găsească țapi ispășitori.

Indiferent de intențiile celor de la Ministerul Sănătății, se știa că un spital ca Socola nu va putea aplica ordinul de plafonare a cheltuielilor cu salariile la 70% din buget. Managerul spitalului, prof. dr. Călin Scripcaru, a semnalat prin numeroase memorii Ministerul că sumele decontate de CNAS sunt  variabile și că spitale cu sporuri mari, cum este psihiatria, și cu mulți rezidenți sunt practic imposibil de încadrat în 70%.

În februarie, spitalului i s-a dat un amendament prin care se amâna plafonarea bugetului de salarii, până la negocierea noului contract cu Casa de Asigurări, adică sfârşitul lui iunie. Conducerea spitalului a început să ia măsuri de reducere a cheltuielilor de personal, treptat, fără să afecteze angajaţii. Dar începutul lui mai s-a primit o somaţie de la Minister și salariile au fost reduse  peste noapte cu 25% la tot personalul, ceea ce a  provocat o adevărată revoltă.

A urmat o deplasare la Minister pentru clarificarea situației, de unde conducerea spitalului a primit de la secretarul de stat Gheorghe Sârb răspunsul că este o greșeală legislativă, dar faptul că acest amendament a fost introdus în legea 95, ceea ce face imposibilă schimbarea lui. Deși proteste au fost îndreptate înspre Minister și CNAS, alt secretar de stat, Cristian Anton Irimie, a declarat că Ministerul nu are nicio vină, iar problemele sunt cauzate de conducerea spitalului și a decis trimiterea unei echipe de control locală, formată din reprezentanți ai DSP și CNAS.

Dacă CNAS ar deconta corect serviciile, s-ar putea respecta procentul de 70%

Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi are 590 pături pentru servicii de psihiatrie acuţi, 280 pături pentru psihiatrie cronici, 370 locuri pentru staţionar de zi. În condiţiile în care contractarea ar respecta această structură organizatorică, valoarea lunară a contractului de servicii medicale ar conduce la o sumă din care cheltuielile de personal ar fi sub 70% .

Iată cum arată calculul:

- 590 paturi acuţi *300 zile (durata optimă de spitalizare într-un an/17 zile durata unui caz conform Normelor din Contractul Cadru/ 12 luni = 867 cazuri acuţi/ luna * 2500 lei/ caz ( tarif negociat) = 2 167 500 lei ;

- 280 paturi cronici * 365 zile spitalizare / 12 luni = 8500 zile spitalizare cronici /lună * 145 lei/zi = 1 232 500 lei ;

- 1500 cazuri lunare spitalizare de zi (negociate şi realizate pe parcursul ultimilor 5 ani * 293 lei/ caz = 439 500 lei).

-------------------------------------------------------------------------

Total valoare lunară de contract: 3 839 500 lei.

Fondul lunar de salarii este de 2 620 mii lei şi reprezintă 68.23%.

Tudor Ciuhodaru propune creșterea plafonului la 80%

Medicul Tudor Ciuhodaru, deputat PC,  a inițiat astăzi un proiect legislativ menit salvarii spitalului Socola, prin care ar crește procentul de cheltuieli cu personalul de la 70 la 80% din buget.

„Limitarea cheltuielilor de personal la 70% este extrem de dificil de mentinut pentru institute, spitalele universitare,de specialitate, cu profil unic şi adresabilitate regională, intrucat pe de oparte procentul se aplică la sumele decontate de către casele de asigurãri desãnãtate din fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentruserviciile medicale furnizate, iar acestea se plătesc cu mare întarziere si cusubstanţiale diminuări de la un trimestru la altul, iar pe de altă parte cuantumul de 70% este absolut insuficient. Menţinerea art.197 din Legea 95/2006 în forma acuală, ar implica atât reduceri salariale cât şi disponibilizări de personaldin spitale, iar în sistemul sanitar românesc şi asa personalul este în prezentin deficitar”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

De asemenea, deputatul PC a solicitat astăzi Comisiei pentru drepturile omului,culte și minorități naţionale autosesizarea de urgenţă în cazul spitalului de psihiatrie Socola. Deputatul consideră că au fost încălcate flagrant drepturile constituționale ale pacienţilor şi salariaţilor şi cere audierea reprezentanților Ministerului Sănătăţii, conducerii spitalului Socola, sindicatului Sanitas precum şi a reprezentanţilor asociaţilor de pacienţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel