Ministerul Economiei are deja gata strategia de minerit a României: ”N-avea legătură cu Roșia Montană, pur și simplu am lucrat”. Poate fi o rezolvare

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Află ce declarații a făcut ministrul Economiei, Radu Oprea, cu privire la mineritul din România.

„Este foarte important ce își dorește comunitatea locală să se întâmple acolo. Din perspectiva mineritului în România, pentru metalele neenergetice, pentru materiile prime neenergetice, este responsabilitatea Ministerului Economiei. Avem deja gata, și n-avea legătură cu Roșia Montană, pur și simplu am lucrat la această strategie, pentru resursele minerale energetice, având în vedere noile dezvoltări la nivelul european, atunci când vorbim despre materii prime critice, acele metale rare, tot felul de materii prime de care avem nevoie în procesele economice din Europa.

Această strategie vorbește despre minerit durabil, vorbește despre minerit verde, vorbește despre transparență și despre implicarea comunităților locale, despre tehnologii care să fie prietenoase cu mediul și eu cred că acolo unde într-adevăr aceste ingrediente vor fi la un loc, convingerea că ceea ce facem este bine pentru mediu, vom putea într-adevăr să și exploatăm resurse minerale critice.

Eu mai spun că din această perspectivă, strategia poate fi o rezolvare pentru probleme de mediu, pentru că avem foarte multe halde și iazuri în zonele unde a fost minerit și care sunt un real pericol, cu potențial de poluare și dacă într-adevăr se dovedește că astfel de materiale critice există în aceste iazuri și halde, că există tehnologii noi față de perioada în care noi am exploatat, care sunt într-adevăr prietenoase cu mediu și rezolvă problemele de mediu, putem transforma într-o oportunitate această nouă abordare a Uniunii Europene astfel încât să rezolvăm problema iazurilor spre exemplu, iazurilor de decantare”, a transmis ministrul Economiei, Radu Oprea, în direct la B1 TV.

Roșia Montană, mină de aur pentru România

Fostele mine romane de aur de la Roşia Montană reprezintă complexul minier roman ”cel mai important, mai extins şi mai variat din lume”, transmitea UNESCO în 2021, conform Agerpres. Întinse pe şapte kilometri, aceste mine de aur datând din secolele al II-lea şi al III-lea au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, din cauza unui proiect minier, conform deciziei Comitetului Patrimoniului Mondial, reunit în Fuzhou, în China.

Compania canadiană Gabriel Resources își propusese exploatarea în patru cariere şi utilizarea unor cantităţi mari de cianură pentru a extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Sub presiunea unei mobilizări de amploare, guvernele succesive au refuzat să emită un acord esenţial pentru lansarea lucrărilor.

Evocând o ”expropriere”, Gabriel Resources a depus în 2015 o cerere de arbitraj internaţional.

România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata de Guvernului României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel