Mihai Daraban, multinaționale: Încetați cu atacurile. Doar 6 firme românești în TOP 100

Mihai Daraban, alături de Yves Caracatzanis,   Director General Groupe Renault România, Președinte - Director General Dacia
Mihai Daraban, alături de Yves Caracatzanis, Director General Groupe Renault România, Președinte - Director General Dacia

Președintele CCIR, Mihai Daraban,   a avut un atac dur la adresa guvernanților, joi seara, la Gala Topului Național al Firmelor. Acesta a criticat decizia guvernanților privind frecvența cu care schimbă legislația, dar și atacurile tot mai dese la adresa multinaționalelor.

"Vreau cu această ocazie să-i mulțumesc președintelui României pentru implicare în solicitarea unei predictibilități economice a României, pentru că ni s-a spus că trebuie să ieșim cu business-ul în afara granițelor Uniunii Europene, că pe restul planetei reprezentăm doar 15 la sută din comerțul exterior al României.

E adevărat, dar durata zborului spre aceste dectinații este prea mare pentru frecvența cu care se schimbă Codul Fiscal. Este incredibil ce se întâmplă. Mai mult de atât, am apelat la o analiză concretă a mediului de business. Sunt de la începutul mandatului meu un susținător al capitalului autohton, dar nu ne putem juca cu cuvinte și nu putem blama multinaționalele" a spus președintele CCIR.

"Multinaționalele dacă se retrag mâine din România închidem lumina, lumina țării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe și impozite locale. Nu cred că este momentul ca aceste multinaționale să se înscrie pe o scară a populismului ieftin. De aceea am făcut un apel la guvernanți să înceteze, și am făcut-o de la începutul anului să înceteze cu atacurile la multinaționale, să se uite pe cifrele acestora vizavi de exportatorii din România. O spun cu tristețe. Deși avem 21.889 de exportatori în România, primii 100 fac 49,9 la sută din exportul României.

[citeste si]

Cu tristețe o spun că în primii 100 sunt doar 6 firme românești. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exporturilor. Cred că lucrurile trebuie să le privim și prin prisma clasamentelor unde suntem situați în Uniunea Europeană. Suntem pe ultimul loc la inovare și cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii, pe ultimul loc la digitalizarea administrativă. Dacă analizăm fiecare acești indicatori ne dăm seama de realitatea românească. Este un profit brut de doar 7,2 la sută a celor care au depus bilanțul.

Nu se fac profituri mari în România. Nu este nimeni să nu vrea să plătească ca în Vest, toți vor să plătească bine forța de muncă și să o țină, dar nu putem să o plătim ca în Vest din rațiuni economice. De aceea, apelul nostru public este la aplecarea guvernanților asupra datelor reale din economie , la cei care aduc valoare adăugată. Încă vorbim de 195.000 de societăți comerciale care figurează active la Registru,dar nu depun bilanțul la organele fiscale. Trebuie găsiți, au număr la poartă, au adresă, astfel încât cei care au un business săănătos să fie lăsați în pace, pentru că noi, mediul de business, vrem transparență și șansă" a conchis președintele CCIR, Mihai Daraban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel